2020-11-05 442 瀏覽
今日去完粉嶺哥爾夫球場打波,順便喺聯和墟附近食飯,經過見到呢間餐廳酒吧好似幾有特色同幾高級,剛剛門口又可以停到車。佢哋嘅套餐係四個course,$218 起,我相信喺粉嶺區都算係高級幾間餐廳之一,而佢個裝修同埋氣氛都有水準,所以都值返呢個價錢。今次試吓未食過嘅水煮豬手,平時炸豬手、脆皮豬手、焗豬手等都食得多,見到佢有呢個咁特別嘅水煮豬手,便決定試吓。頭盤係清蘑菇湯,呢個湯幾特別我都係第一次飲。清清淡淡但係都好滋味。水煮豬手最好嘅係少油加上唔熱氣,味道又唔會太咸,所以食多啲豬手都冇問題。因為水煮嘅關係,啲肉好林啲肉汁好索味,個豬皮亦減少肥膩感,我都食咗差唔多半份豬手皮,加上酸酸甜甜嘅酸菜,同埋佢哋獨有嘅酸醋汁,令肥膩感覺更減低,可以放肆食多啲。澳洲肉眼扒,燒得幾均勻,火爐控制得幾好,完全做到七成熟嘅情度,令到啲肉更淋,牛肉味更香,有水準。順便嗌左杯特色Mocktail passion ,飲落去亦係酸酸甜甜,完全幫助到減低油膩感覺,同今晚嘅豬手同牛扒好夾。

2020-11-02