今日同朋友去左桂花小幸食下午茶,回味台灣的味道😀朋友叫左碗三盛牛肉麵(養生湯),當中有腱心牛肉、牛腩同牛丸,我試左一舊腱心牛肉同牛腩。腱心牛肉炆到冧得黎有彈性;牛腩大大舊,唔會好油膩,肉味香濃,炆得冧,d肉仲唔會痴牙添!另外,要一讚養生湯底!湯味清甜得黎,完全唔油膩,無乜味精既感覺,所以朋友飲哂成碗湯!😆我就叫左碗滷水蛋滷肉飯套餐配涼菜、蔥油時菜同紫菜魚丸湯(今日因為無魚丸,所以轉左做牛丸)。滷肉份量同飯既比例剛好,如果滷肉再濃味少少會更好!不過我減肥中,所以低鹽都係好既!🤣滷水蛋同涼菜既味道都唔錯😀另外,食左2件台灣手工餡餅,個皮幾脆,略嫌油膩,入面既餡都係屬於低鹽系列😂甜品方面我地叫左碗紫薯薏米黑糖仙草冰,紫薯薏米都幾有咬口,黑糖唔會過甜,塊薄荷葉令我食第一啖仙草有淡淡既薄荷味,幾特別。我地各自都要左杯特飲,包括仙氣火龍果茶同日式紅豆抹茶,味道正常。總結:牛肉麵同仙草冰都非常不錯,滷肉飯同餡餅不過不失。整體上餐廳既食物唔會好咸/好多味精,食完唔會好口渴,讚!👍🏻
今日同朋友去左桂花小幸食下午茶,回味台灣的味道😀

紫薯薏米黑糖仙草冰
仙氣火龍果茶同日式紅豆抹茶