2020-05-05 498 瀏覽
今日放假夜晚去左黃大仙下村探朋友,之後拉左佢出去食飯,哩度近住新蒲崗,果面食野比較多選擇。天氣甘熱,最想食d 開胃野,見到哩間小菜館有泰國菜又有酸菜魚食,一於入去望下先。唔單止有基本既泰國菜,粵式小炒、串燒等都有,而酸菜魚都唔算好貴$128,店員落單時介紹酸菜魚既湯底係用左雞骨加魚骨熬製而煮,鱸魚係無骨,大小朋友都可以放心食,仲可以揀唔同程度既辣,我揀左要小小辣,朋友仲揀左些串燒,話唔想淨係食魚甘寡喎。等了又等,終於見到店員捧住好大盤的魚放到我們面前,熱騰騰,魚片食落好滑身,雖然都有好多辣椒、花椒係當中,但唔算好辣,好容易入口,食食下,店員問我地要唔要叫兩碗白飯送,我地當然要啦,而食到臨尾,我同朋友仲連湯都飲埋,話哂都係精華嘛。串燒方面,我地揀左一口和牛: 食落Juicy,燒茄子: 蒜蓉同孜然混合埋,味道又唔錯喎,蜜糖雞翼: 肉質燒得好嫩滑,加埋孜然既香味係當中,野味,羊肉串:食落唔蘇,唔鞋、豬仔脾: 本身醃得巳經好夠味,唔會韌。我地仲叫左兩杯飲品,分別係龍眼冰同咸檸檬梳打,天口甘熱,飲啖咸檸檬梳打,消下暑仲可以清下喉嚨,而龍眼冰都幾清甜。我地坐下等下,愈來愈夜,人流就愈來愈多,出菜時
我地坐下等下,愈來愈夜,人流就愈來愈多,出菜時間係要等,但見到佢地咁忙都會笑面迎人,答下客人既問題,推介下你食D咩,這是舊式小菜館才有的風情。

2019-07-14
  • 酸菜魚