餐廳: 金記冰室 (黃大仙中心南館)
資訊:

2021-04-20 1097 瀏覽
今晚同媽媽去左黃大仙探個長輩,平時我地一向都係去酒樓食,但今次長輩介紹話黃大仙南館有間冰室既小菜味道比酒樓更好,於是我地就順佢意去試下完來佢講既係金記冰室,呢間我之前都有食過,質素的確係唔錯環境唔差,衛生唔錯,坐位都闊落舒服晚市餐牌選擇好多,除左小菜、重有炒粉麵飯、鐵板餐等等杯奶茶好好飲,口感濃厚有茶香平時唔飲例湯既媽媽都話個湯好飲唔味精二人餐好抵,兩個小菜+兩個飯+兩個湯+兩杯飲品先$140幾呢個椒鹽豬扒真係必食,豬扒夠淋有鑊氣,份量多又惹味XO醬蝦仁炒西蘭花XO醬帶少少辣,蝦仁大大粒,至少有5-7隻,西蘭花同蝦仁都有炒得入味,唔會似撈咁另外散點左個例牌沙薑雞,個沙薑味好正,雞肉好嫩滑厚肉重有個菠蘿咕嚕肉,色彩好靚,配料同肉都好多,咕嚕肉爽口,皮唔厚,肉唔乾,好味整體好抵食,埋單$300唔洗,每碟份量都好足,而且味道大家都好滿意

完來佢講既係金記冰室,呢間我之前都有食過,質素的確係唔錯

環境唔差,衛生唔錯,坐位都闊落舒服

晚市餐牌選擇好多,除左小菜、重有炒粉麵飯、鐵板餐等等

杯奶茶好好飲,口感濃厚有茶香

平時唔飲例湯既媽媽都話個湯好飲唔味精

二人餐好抵,兩個小菜+兩個飯+兩個湯+兩杯飲品先$140幾
呢個椒鹽豬扒真係必食,豬扒夠淋有鑊氣,份量多又惹味

XO醬蝦仁炒西蘭花

另外散點左個例牌沙薑雞,個沙薑味好正,雞肉好嫩滑厚肉