2022-11-24 126 瀏覽
小編最愛的越南餐廳🥰🥙脆米紙簿餅好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 呢款菜色係小編嘅最愛,每次泥呢間餐廳都會叫,有時仲一次過叫兩碟添。佢薄脆香口嘅米紙,一啲都唔會油膩,配上青瓜同紅蘿蔔絲,整體感覺好清新。店家加左甜甜地嘅醬汁,就算唔鐘意青爪同紅蘿蔔嘅朋友仔都會鍾意食。最最最令小編停唔到口嘅,莫過於佢嘅肉干,唔肥得泥爆香甜,同平時係香港食到踲肉干好唔同,真係一口接一口,停唔到呀!🥗越式發酵茶葉沙律好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢個沙律非常之開胃,佢嘅調味係酸甜辣,而且仲會有好特別嘅茶葉香氣滲透住每樣食材。沙律內有生菜、蕃茄粒、青瓜絲同腰果,營養都好豐富。🍤差不多一尺蝦好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 聽個名就知到,佢係好大隻啦~佢除左大大隻啖啖肉之外,佢仲好彈牙新鮮。蝦肉面有香草碎調味配上蕃茄為主嘅醬汁。作為配菜嘅炸芋頭脆條亦都有畫龍點精嘅作用,超脆超香口。🍜招牌金邊粉好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 呢個又係小編成日都會點嘅主食。主要係用牛肉作配料,佢嘅牛肉片夠薄又嫩口,牛筋煮都淋身,而油炸鬼又香脆,浸到濃郁嘅湯汁再食仲正。金邊粉嘅烹調時間亦剛剛好,唔會太硬或者太淋,保持爽口質感。🌽越式惹味粟米條
小編最愛的越南餐廳🥰

🍜招牌金邊粉
越式惹味粟米條

🌽越式惹味粟米條
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢款真係會俘虜左粟米迷嘅芳心,佢除左粟米香甜之外,仲加左酸甜酸甜嘅醬汁,好似食緊好好味嘅零食咁,我相信大人都小朋友都會好愛佢!
Tears of mermaid

🧜‍♀️Tears of mermaid
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢個係好岩少女飲嘅酒,佢比較重荔枝味,唔會有酒精嘅苦澀味,如果想Chill下但又唔怕飲酒嘅就岩你啦~佢仲要有個包住白煙嘅泡泡,你篤爆左佢就會散出白煙,畫面好仙氣,打卡一流。
斑斕奶蓋咖啡啤酒

🍺斑蘭奶蓋咖啡啤酒
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
我會形容呢杯野好似香水咁,係有前中尾調。一入口係好香滑濃郁嘅斑蘭奶蓋,之後就會有咖啡味,最尾就會飲到爽快嘅啤酒,超有層次,一次過俾你嘅味蕾有唔同嘅體驗。

店鋪:南越南咖啡廳
地址:旺角彌敦道726號1樓
2022-11-23
$265.7 (晚餐)
薄脆紙米餅
越式發酵茶葉沙律