2K
2016-05-05 2342 瀏覽
為左方便睇戲,是但就近食野算喇,試試金牌小龍啦。慢慢研究下 menu,原來依間金牌小龍遍佈大陸咁利害,從來未聽過!仲有朱古力小籠包、香芋小籠包食添!兩口子食唔得幾多,都係由基本開始試啦。Menu 上既菜色真係包羅萬有,搞到我眼花繚亂呢。地方都幾大喎,側邊特大落地玻璃非常光猛,枱櫈密度不高,坐卡位就更舒服啦。想係 facebook 打咭,但金牌小龍個名錯晒囉,金牌小籠、金牌小龍包!招牌灌湯豬肉小籠包,熱騰騰香甜滿滿既湯汁,豬肉味濃厚而芳香,令每顆味蕾都非常雀躍、興奮。輕放在黑醋半響,溫度稍為降低,就立即整粒掉入口中,讓小籠包完整地係嘴入面爆開 ﹗澎湃極香濃甜美豬肉汁滋潤舌尖,拍打牙齒再一滴不漏盡收肚裡去。豬肉非常鬆軟富彈性,合上眼享受著小籠包既回香。還未來得及回味,已忍不住已筷起第 2 隻預備幹掉她,太美味喇。我真係可以食上十隻呢,不過還要留肚食其他佳餚麻。先處理招牌灌湯豬肉小籠包,再黎時令蟹粉小籠包!下次要試埋牛肉小龍包同朱古力小籠包先得!只食左兩隻灌湯小籠包點會夠喉呢 ﹗蟹粉小籠包即叫即蒸,熱辣辣送上,騰雲駕霧一般,輕煙飄香 ﹗蟹粉要立即食,唔夠熱怕會有點腥味呢。蟹粉小籠包,為左拍低

只食左兩隻灌湯小籠包點會夠喉呢 ﹗蟹粉小籠包即叫即蒸,熱辣辣送上,騰雲駕霧一般,輕煙飄香 ﹗蟹粉要立即食,唔夠熱怕會有點腥味呢。蟹粉小籠包,為左拍低小籠包既遺照,第一粒破例唔成粒啪入口,咬開睇清楚肉汁及餡料既真身。

小籠包脹卜卜,餡料塞得滿滿。扯開薄薄包皮,金黃色肉汁及閃閃金光蟹油隨即傾瀉而出,氣味芬芳清香,口水長流不息 ﹗舌頭擁著小籠包在牙齒間舞動穿梭,鮮味甘甜圍繞著嘴巴鼻孔團團轉,蟹粉豬肉鬆軟棉滑,實在太美味喇 ﹗第二粒當然二話不說,淋上黑醋直接入口,好食到打冷震。

醉雞,賣相就夠特別又夠山眾喇,但從未食過咁乾咁鞋咁硬既醉雞。雖然好有心思將雞肉去骨再做成卷,切片放係精緻碗裡再程上,不幸地口感極奇差劣,浸得太耐,水份已經完全流失。而且味道淡如水,無花調味、無藥材味、無鮮雞味,更加無香甜味道!

擔擔麵,麻醬味濃而夠厚身黏黏,緊隨著麵條東來西往,掛著兇湧湯汁沖住肉鬆入口,感覺豪爽濕潤,像旋渦般鑽到肚裡去。辣味微弱,幾乎食唔出,肉鬆味淡未顯惹味。麵質合格未至太腍,如果堅廷一點會開心一點。大致平平無奇而穩陣,試試無妨。赤豆糕,小籠包童顏曦南欽點要食,味道口感都勁似江蘇餅呀!輕輕的甜味,乾爭爭。

醉雞
擔擔麵