餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://rssless.hk

2018-08-04 298 瀏覽
落機見餓,但已經成11點幾,只有幾間餐廳選擇,選了翡翠拉麵小籠包試試簡簡單單,叫左份小籠包及擔擔麵,再加杯檸檬洛神花茶上海小籠包唔知係唔係夜既關係,小籠包出來係暖的,我認為要夠熱才好食。小籠包味道還可以,不過塊皮都係略嫌厚了一點。四川擔擔麵擔擔麵辣辣地幾開胃,麵質軟硬適中,唔錯!檸檬洛神花茶(凍)食辣野配合冰涼既洛神花茶,爽!睇落去似凍檸賓,不過飲落是茶底,唔太甜,不錯!整體都不錯,如果小籠包做好D,就不失「翡翠拉麵小籠包」之名了。
簡簡單單,叫左份小籠包及擔擔麵,再加杯檸檬洛神花茶

上海小籠包
唔知係唔係夜既關係,小籠包出來係暖的,我認為要夠熱才好食。
小籠包味道還可以,不過塊皮都係略嫌厚了一點。

四川擔擔麵
擔擔麵辣辣地幾開胃,麵質軟硬適中,唔錯!

檸檬洛神花茶(凍)
食辣野配合冰涼既洛神花茶,爽!
睇落去似凍檸賓,不過飲落是茶底,唔太甜,不錯!