新蒲崗隱藏一間價錢平又有水準嘅日式定食小店睇落似家庭式打理,人手唔多,但環境企理裝潢陳設似文青cafe,以木系、乾花為主食物基本以定食為主,款式唔多,價錢最平係$43飲品唔使加錢定食套餐份量充足,有沙律、飲品同主食前菜係野菜沙律,爽脆生菜、鮮茄同粟米粒配搭胡麻醬汁幾開胃配熱飲或湯,咖啡、自家製菊花茶唔錯咖啡味幾香濃,屬正常水平菊花茶有菊花清香,微微蜜糖香甜味,天然菊花茶香好解渴日式咖哩豬扒定食 $45 可睇得出大廚係對煮食有知識嘅人無論醬汁配搭定食物煮法,都係有sense之人炸豬扒皮脆肉嫩,份量充足,表皮脆卜卜,豬扒保持軟嫩,仍有juicy感雖然當日下晝得返一個飯,店主話要轉烏冬但錯有錯著,烏冬並非普通質素,爽滑煙韌湯底亦有日式醬油湯底感覺,加入些微紫菜碎,更香濃香蔥豚肉卷定食 $47 係私心推介豚肉卷內包裹住京蔥粒、椰菜,以慢煮方式炮製將肉汁鎖緊,肉香亦唔會散走,豚肉肥瘦均勻同時有軟腍香口嘅豚肉,亦有爽口京蔥、椰菜帶有蔬菜鮮甜味,增添層次感,減低油膩感絕對係中上水準之作!豚肉卷可配搭沙律醬或醬油,醬油略帶微鹹,而沙律醬就好開胃飯粒為珍珠米,尚算煙韌,僅舖有少量芝麻點綴,無咩特別咖哩汁
新蒲崗隱藏一間價錢平又有水準嘅日式定食小店
睇落似家庭式打理,人手唔多,但環境企理
裝潢陳設似文青cafe,以木系、乾花為主
食物基本以定食為主,款式唔多,價錢最平係$43
飲品唔使加錢

定食套餐份量充足,有沙律、飲品同主食
前菜係野菜沙律,爽脆生菜、鮮茄同粟米粒配搭胡麻醬汁幾開胃
配熱飲或湯,咖啡、自家製菊花茶唔錯
咖啡味幾香濃,屬正常水平
菊花茶有菊花清香,微微蜜糖香甜味,天然菊花茶香好解渴

日式咖哩豬扒定食 $45
可睇得出大廚係對煮食有知識嘅人
無論醬汁配搭定食物煮法,都係有sense之人
雖然當日下晝得返一個飯,店主話要轉烏冬
但錯有錯著,烏冬並非普通質素,爽滑煙韌
湯底亦有日式醬油湯底感覺,加入些微紫菜碎,更香濃
日式咖哩豬扒定食

香蔥豚肉卷定食 $47 係私心推介
豚肉卷內包裹住京蔥粒、椰菜,以慢煮方式炮製
將肉汁鎖緊,肉香亦唔會散走,豚肉肥瘦均勻
同時有軟腍香口嘅豚肉,亦有爽口京蔥、椰菜
帶有蔬菜鮮甜味,增添層次感,減低油膩感
絕對係中上水準之作!

豚肉卷可配搭沙律醬或醬油,醬油略帶微鹹,而沙律醬就好開胃
飯粒為珍珠米,尚算煙韌,僅舖有少量芝麻點綴,無咩特別
咖哩汁另上,唔會直接淋上豬扒表面,令本來脆炸嘅感覺瞬間消失
香蔥豚肉卷定食

蟹肉忌廉薯餅 +$20 小食相比雞翼、炸蝦同普通薯餅,喺坊間比較少見
以蟹肉忌廉為餡料,薯餅比平時更creamy
啖啖蟹肉香,加咗忌廉更滑溜,同薯餅融合幾驚喜
蟹肉忌廉薯餅

門口有Yell Card機,絕對要抽吓!
2020-08-02
日式咖哩豬扒定食