Odelice! (蘭杜街)

2021-07-20 2788 瀏覽
一諗起法國菜,就諗起個”貴”字!呢間餐廳我之前都食過,食完男朋友一直念念不忘!今日,終於有機會再去食!難得可以輕鬆下,男朋友叫左杯紅酒Cabernet Sauvignon $70我就叫左杯紅菜頭、蘋果、紅蘿蔔汁$38杯果汁好足料,飲落去同自己搾既差不多,好fresh ,好健康,飲完覺得好抗氧化😂Ham & cheese platter $228前菜叫左火腿芝士拼盤拼盤份量好足,足夠三至四人食。芝士同火腿嘅味道好好,配埋旁邊嘅開心果同埋橄欖,令到成個前菜嘅味道有更多層次。可以一邊飲酒食芝士,一邊傾偈!接着下一道菜係法國油封鴨腿蕎麥薄餅。呢款薄食好少起出面嘅餐廳食到。蕎麥薄餅脆得黎,有點煙韌,有陣陣蕎麥味道,鴨肉味道適中,肉質不會太硬,食落無一般薄餅咁油膩低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳$248因為低溫慢煮,所以肉色粉嫩,黑毛豬柳肥瘦均勻,肉質好夠淋,男朋友都讚不絕口!薯蓉好香滑,口感軟綿綿!配菜係雜菇,煮得好入味,最後成碟清曬檸檬酪蛋糕$78最後食個甜品完結這一餐這個蛋糕焗完很香,蛋糕好有厚度,雖然望落平平無奇,但係食落好有驚喜!蛋糕焗到個面同邊都好脆!上面的檸檬酪酸酸的,同蛋糕一齊食可以更開胃

難得可以輕鬆下,男朋友叫左杯紅酒
Cabernet Sauvignon $70
我就叫左杯
紅菜頭、蘋果、紅蘿蔔汁$38

Ham & cheese platter $228
前菜叫左火腿芝士拼盤
拼盤份量好足,足夠三至四人食。

接着下一道菜係法國油封鴨腿蕎麥薄餅。

低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳$248

檸檬酪蛋糕$78
最後食個甜品完結這一餐

這個蛋糕焗完很香,蛋糕好有厚度,雖然望落平平無奇,但係食落好有驚喜!蛋糕焗到個面同邊都好脆!上面的檸檬酪酸酸的,同蛋糕一齊食可以更開胃!配上雪糕,一冷一熱,感覺更強烈!

整體來講,食物質素好,尤其是服務態度十分好,店員好有禮貌同好有笑容!
  • 檸檬酪蛋糕
  • 低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳
  • 紅菜頭、蘋果、紅蘿蔔汁