2019-02-08 179 瀏覽
新年就緊係要行花市啦, 由於朋友帶住BB, 唔去得太遠所以就揀左係摩士公園附近食野上海姥姥係帶住小朋友坐得最舒服既選擇打開餐牌, 發現有好多選擇, 好多樣野都想食, 尤其係小食類姥姥好貼心, 佢某D小食會分左輕盈版同標準版, 等你可以試多幾款牛展一D都唔硬, 加埋生蒜, 麻辣醬同青瓜絲一齊食, 味道都OK, 不過份量就少左D, 得4-5片, 就$44手拍青瓜, 青瓜有調過味, 都幾入味, 唔錯, 好爽口素鵝入面有冬菇粒, 個味道唔差既, 可惜係上菜前已經放左一段時間, 加上炸起既時候冇隔油, 成件素鵝油沐沐, 個碟底仲有勁多油回味雞既醬同麻辣牛展差唔多, 只係配左雞肉, 但個雞既味道都唔差既食上海野又點少得小籠包, 上菜時已經見到小籠包入面既湯汁湯汁好熱架, 食既時候小心D, 建議咬開小小吸左D湯汁再食入面既餡料, 小籠包幾好食但係廚師放入去蒸既時候冇將佢地分開擺好, 搞到小籠包D皮同隔離果粒癡埋左一齊, 一夾起就穿左, 浪費哂個湯汁紫菜炸蝦卷味道都唔差, 紫菜包住蝦, 味道都幾夾, 但同素鵝一樣, 炸完出黎冇隔油直接上菜, 食落好油膩, 個碟底又係有好多油銀絲卷識食緊係要食炸架啦,
上海姥姥係帶住小朋友坐得最舒服既選擇

蒜香辣牛展 (輕盈)

手拍小青瓜 (輕盈)

手拍青瓜, 青瓜有調過味, 都幾入味, 唔錯, 好爽口
香煎素鵝 (輕盈)
回味口水雞

招牌小籠包

食上海野又點少得小籠包, 上菜時已經見到小籠包入面既湯汁
紫菜鮮蝦春卷
炸銀絲卷
銀絲卷識食緊係要食炸架啦, 配埋煉奶味道一流, 但姥姥既銀絲卷就炸得唔太好食, 應該係炸得唔夠耐, 得個面有少少脆
之後成條就好似食緊蒸銀絲卷咁, 但值得一讚既係佢好貼心咁搣左底紙先上菜
酸辣湯/ 紅油炒手
酸辣湯個人覺得太酸, 同埋都比較稀, 所以只係試左2啖
至於紅油炒手, 味道普普通通, 個頂個皮包埋一舊太多太厚

回鍋肉

回鍋肉入面有椰菜, 青椒, 紅椒同埋五花腩片, 但就冇豆腐干
個人都幾鍾意食回鍋肉, 但就覺得呢個回鍋肉就一般般, 不過不失, 雖然知道呢味餸菜係油既, 但都真係太多油了
姥姥手製排骨拉面
食左咁多小食都要食返個主食既, 個人覺得個湯面做得幾好食, 面質軟硬適中, 湯底都做得唔差, 食落去有驚喜既
至於個排骨就相對差少少啦, 炸得太乾

試左咁多樣野, 個人覺得最好食係個面, 其他野整體都OK
2019-02-02
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯