2009-10-28 33 瀏覽
(Amendment)今日是本人的生日, 但我與Honey 都要返夜班, 所以無乜心情大魚大肉, 但又想食吓嘢先返工, 於是近近去深水埗搵食, 見Openrice啲評語都唔錯, 打電話訂位, 九點鐘到, 只有一枱客, 有D擔心, 唔知得唔得, 我們兩人坐卡位好鬆動, 見二人餐三佰幾蚊好抵食0甘,又有好多款選擇, 於是試吓, 我的選擇如下:魚生刺身有四款, 每款有兩件, 食得出係好新鮮既鵝盰飯, 細細份, 好味道(以上的是set 好, 無得揀既) 三文魚牛油果沙律, 有驚喜, 好味, D日本紫心番薯0係底,好甜好正海膽乜乜卷(Sorry, 因為只顧食,唔記得個名), 好正, 必食, 用D好薄好薄疑似青瓜卷住蟹柳露荀及海膽, 再加一些汁, 真的很好味,食到海膽好鮮味, D汁好特別, 好驚喜燒魷魚筒, 好味, 但無驚喜炸軟殼蟹, 好味,又係必食推介,D蟹好新鮮, 加埋D配菜點沙律醬,真的很夾, 有驚喜蟹肉蟹羔炒飯, 好大碟呀, 另外點了兩款特價野, 燒京葸雞柳, 兩串$10元咋, 好野味雜菜天婦羅, 又係$10元, 有五, 六件, D日本紫心番薯天婦羅好甜好正叫了一枝青酒 兩杯餐飲都飲唔晒

(Amendment)
今日是本人的生日, 但我與Honey 都要返夜班
, 所以無乜心情大魚大肉
魚生刺身有四款, 每款有兩件, 食得出係好新鮮既

鵝盰飯, 細細份, 好味道

(以上的是set 好, 無得揀既)

海膽乜乜卷(Sorry, 因為只顧食,唔記得個名), 好正
, 必食, 用D好薄
食到海膽好鮮味, D汁好特別, 好驚喜

燒魷魚筒, 好味, 但無驚喜
真的很夾, 有驚喜

蟹肉蟹羔炒飯, 好大碟呀,

叫了一枝青酒

兩杯餐飲都飲唔晒

廚師Gary 好nice走出嚟同我哋傾計, 又介紹期他菜色, 同時將我們的甜品轉了焦糖燉蛋,好正,唔甜

*******最開心我話比佢知我生日, 佢就即時做0左上邊個"蛋糕"比我, 黃色-係番薯雪糕, 上面 "炸雲吞" 其實個心係日本紫心番薯, 好正呀
, 我同Honey都係第一次食番薯雪糕, 估唔到0甘好味, 配合埋熱熱哋既"炸番薯", 真係好驚驚驚喜喜喜呀

好開心, 本來打算"是但"食餐頂住先, 過幾日放假再補祝生日, 食餐勁, 但今餐已令我好滿足
, 好開心, 食到好飽, 我同Honey兩個由深水埗散步行返去太子返工, 真是估唔到深水埗這個我一向唔鍾意去, 覺得好cheap既地方, 竟然有這麼高水準的食店, 真是驚喜, 在這我向Gary說聲Thankyou.
I will come back with my friends, see you later.
埋單$425-hk, 我Honey 見無加一, 於是比0左$20-貼士, 共约$450-HK

我的小蛋糕
2009-10-27