2019-01-09 859 瀏覽
朋友是葵涌人,帶我來佢屋企附近食好嘢。的確,如果唔係住附近,真係唔識路嚟呢度搵嘢食。見到招牌以為係打邊爐,原來唔止,呢度食小菜同海鮮都好出名。呢度地方非常寬敞,裝修感覺有啲似深圳連鎖食肆,以懷舊有趣的家居用品裝飾。牆壁上好大幅油畫,很有立體感,畫出漁民居住的海邊風光,幾靚!坐低就送來一碟花生小吃。餐牌有好多小炒都係以海鮮做材料,當然,除了海鮮還有很多家常小菜。一場來到,點都試下廚師推介的龍蝦伊麵。杏汁白肺湯$48 一位,飲靚湯來說,價錢好抵飲。天氣乾燥,飲個靚湯滋潤下。入口有好香杏仁味,配料還有主角白肺和菜膽,白肺清潔得很乾淨,食落沒有沙,已經煲到好淋,吸收了湯的味道,令白肺也十分香甜。整個湯很香濃,飲完好溫暖。芥蘭炒元朗臘味$108例牌。職員介紹這是元朗生曬,100%香港製造的臘味,真的非常好吃!鹹香配芥蘭炒是絕配。芥蘭爽脆新鮮,加上第一口已食到好香的紹興酒味,食得好開胃!食材絕對有花心思,是我吃過最好吃的臘味炒芥蘭! 喜歡食臘味的人要試!芝士牛油焗龍蝦伊麵$198。 龍蝦都好大隻,起碼重一斤,用料交足功課。 伊麵底用上湯煮過,吸收了湯汁和芝士的味道, 質感仍然煙韌,沒有煮過龍。口感

坐低就送來一碟花生小吃。

一場來到,點都試下廚師推介的龍蝦伊麵。

芥蘭炒元朗臘味$108例牌。

伊麵底用上湯煮過,吸收了湯汁和芝士的味道, 質感仍然煙韌,沒有煮過龍。口感不錯,芝士掛麵,食到滿口芝士香,好過癮。

龍蝦肉新鮮爽口, 醉蟹鉗裡還保留龍蝦汁,非常鮮甜,很美味啊!不愧是以海鮮起家的。

兩個人食咗兩樣嘢都已經好飽因為伊麵底都幾大碟最後送上甜品南瓜西米露, 味道清淡一點,用以中和大魚大肉後的濃味口感。 用了很充足,南瓜蓉和西米分量一點也不少,食完口裡多了南瓜香呢!

埋單$502, 味道十分好,食材用料上盛,所以都覺得物有所值。
2019-01-08