2015-07-28 457 瀏覽
星期六約了朋友去旺角區行金魚街,花墟。我地約在油麻地地鐵站行到過去一邊行一邊睇下中午食什麼好。經過砵蘭街一間叫將軍的拉麵店,在門口餐牌上只有6款拉麵及4款小食。因為店舖細細,款式比較少,所以比我感覺是專注去做這些拉麵。我地兩人叫了個生菜包,噌將軍及金將軍拉麵。 生菜包~~用新鮮的生菜,青瓜片,自製沙律醬包住美味的叉燒黎食。我比較鍾意食佢地的叉燒,用五花腩做的,煙煙韌韌簿豬皮,脂肪層簿簿,仲有兩層肉質不同的肉。配以上料材食,好清新的感覺,又食唔到油膩。金將軍拉麵~~香濃咖哩汁湯底配嫩滑雞肉,洋蔥絲同紅椒絲放在面頭上好有立體感,牙菜,蔥粒,半熟煎雞蛋與拉麵一齊食好好味,麵爽口彈牙。噌將軍拉麵~~噌味道湯底, 洋蔥絲同紅椒絲放在面頭上好有立體感,牙菜,蔥粒,半熟煎雞蛋與拉麵一齊食好好味,叉燒輕輕的煎過比較香口,我鍾意佢地叉燒唔肥,不會食到一口油。其實,一碗拉麵已經好飽再加一份小食滿足呀。

我地兩人叫了個生菜包,噌將軍及金將軍拉麵。

其實,一碗拉麵已經好飽再加一份小食滿足呀。