寶琳新都城新開咗間台灣菜《八方麵屋》,新屎坑湊熱鬧去試下,估唔到有驚喜😝服務嚟講,侍應服務態度好好,好貼心;另外,雖然店內坐滿客人,但落咗單之後上菜好快,抵讚!店面幾光猛,臨近萬聖節仲有少少裝飾添👻叫咗個豐味牛肉麵套餐,有碗麵,可以加錢加配小食同飲品。懷舊紅燒三寶麵 ($65)(餃子、牛丸、牛腩)個湯有好濃嘅牛味,太好飲,食到後面會有啲覺得個湯唔夠多🤣牛丸好彈,值得一讚!加埋紅白蘿蔔令到成碗麵感覺好豐富、好飽肚。溫馨提一提,因為碗湯嘅芫荽味會比較重,如果你唔鍾意芫荽嗰陣味,記得喺叫呢碗麵之前同侍應講呀😊夜市花枝丸 (+$15)唔係講笑,呢個好好食!!!花枝丸口感外脆內彈牙,灑上胡椒鹽,食到停唔到口🤤冷泡茶南投桂花烏龍 (+$12)跟餐嘅嘢飲揀咗冷泡茶,味道係南投桂花烏龍。其實今次係我第一次飲冷泡茶,估唔到用凍水沖茶係一樣咁好飲,茶味清香,唔甘苦。嗰晚飲唔晒,第二日仲飲緊,但佢一啲都無苦澀嘅味道!另外以下係散嗌嘅:基隆廟口麵線 ($22)基隆廟口夜市係台灣一個幾出名嘅夜市嚟,而麵線就係入面其中一樣必食嘅嘢嚟。呢碗麵線以「廟口夜市」嚟命名,就睇下佢係咪真係咁好食啦!麵線軟爛啱啱好,口感滑順
店面幾光猛,臨近萬聖節仲有少少裝飾添👻

叫咗個豐味牛肉麵套餐,有碗麵,可以加錢加配小食同飲品。
懷舊紅燒三寶麵
懷舊紅燒三寶麵 ($65)
(餃子、牛丸、牛腩)
個湯有好濃嘅牛味,太好飲,食到後面會有啲覺得個湯唔夠多🤣
牛丸好彈,值得一讚!
加埋紅白蘿蔔令到成碗麵感覺好豐富、好飽肚。
夜市花枝丸
夜市花枝丸 (+$15)
唔係講笑,呢個好好食!!!
花枝丸口感外脆內彈牙,灑上胡椒鹽,食到停唔到口🤤
冷泡茶南投桂花烏龍
冷泡茶南投桂花烏龍 (+$12)
跟餐嘅嘢飲揀咗冷泡茶,味道係南投桂花烏龍。
嗰晚飲唔晒,第二日仲飲緊,但佢一啲都無苦澀嘅味道!

另外以下係散嗌嘅:

基隆廟口麵線
基隆廟口麵線 ($22)
呢碗麵線以「廟口夜市」嚟命名,就睇下佢係咪真係咁好食啦!
麵線軟爛啱啱好,口感滑順,湯頭清甜唔鹹
除咗麵線之外,入面仲有啲大腸,平時唔係好食大腸嘅我竟然都覺得幾好食
招牌豬腩刈包
招牌豬腩刈包 ($32)
香港比較少地方有得食刈包(台灣閩南話讀音:gua bao),估唔到呢到有得試!
刈包係傳統嘅台灣美食,白色好似饅頭嘅餅皮夾住半肥瘦嘅豬腩肉,加埋酸菜、花生粉就係傳統嘅食法。
呢個「台式漢堡」,一定要試下!
黑糖珍珠鮮奶
黑糖珍珠鮮奶 ($27)
另外叫咗杯黑糖珍珠鮮奶,味道甜甜的,啱晒我朋友呢啲嗜甜嘅人
珍珠夠煙靭,口感正🤓

Menu:
夜市花枝丸