2021-05-02 3949 瀏覽
近來灣仔多了內地feel的私竇,之前去廣御軒,食tasting menu 毫無特色無嘢好寫,今日撞入甬府,寧波菜有點驚喜! 私人房間,有電視有私家廁所,好大陸格局,私會啱晒,唔洗見人。 服務我們房間的服務員零笑容,幫我酌茶我講唔該,佢但無反應,真古怪,其他服務員係正常的!蔣公芋艿羹:有豬油渣香味的芋頭羹,味道香濃特別,用小火伴箸上枱,火太大有點煲了 酸菜燴拆骨魚臉:鮮鹹,魚頭拆肉,相當滑,微辣,伴以粉皮,還有濃烈的香草,好好味 香酥鱭魚:一般 黑松露野菜石榴包:用乾冰伴碟上,但味太淡,以為是熱辣辣的蒸點,失望 羊肚菌煨花螺:菌有沙,個汁看似好濃,但無咩味,螺亦麻麻無鮮甜味,整個配搭很不順,份量少少都食唔晒 甬府捨得:即刻只食上海小唐菜個心,好夠嫩多甜,用奶湯浸 苔菜小煎餅:好鬆脆,餡鹹鹹甜甜很特別 凌波黑芝麻湯丸:湯有酒香但竟然唔甜 合桃紅曲酒釀:酸甜有酒香,幾特別的甜品 最後有雪梨茶和西瓜

香酥鱭魚:一般

甬府捨得:即刻只食上海小唐菜個心,好夠嫩多甜,用奶湯浸

苔菜小煎餅:好鬆脆,餡鹹鹹甜甜很特別

凌波黑芝麻湯丸:湯有酒香但竟然唔甜

合桃紅曲酒釀:酸甜有酒香,幾特別的甜品

最後有雪梨茶和西瓜