2021-01-22 81 瀏覽
深水埗卧虎藏龍嘅小店有好多,今次就黎試下我朋友極力推薦叫家後嘅一間小店。店仔唔太起眼又冇華麗嘅裝修,但一入到去老闆就好有禮貌招呼你,同會主動介紹店內嘅必食推介,同埋仲會推薦你揀雙拼可以試多幾款餃子🥟。轉雙拼都係加2蚊炸,真係良心價!湯 韮菜猪肉餃拼雲耳椰菜猪肉餃店內嘅餃子全部都係手工餃,每隻都餡料滿滿,調味適中。湯底係粉葛赤小豆,無味精完全係家的味道,飲完成身暖笠笠。無論韮菜猪肉定雲耳椰菜都包滿得滿滿充滿猪肉,啖啖肉汁,食落好滿足。煎 香菇粟米雞肉餃拼洋蔥猪肉餃煎餃即叫即煎,上枱熱辣辣食落外皮好脆好香口。老闆大推薦係洋蔥猪肉,果然冇介紹錯。入面爆juicy仲食到香口嘅洋蔥!香菇粟米雖然入面唔係爆汁但勝在粟米香甜入口清爽。日式住家飯團上面標榜係用日本米,食得出有淡淡嘅豉油甜味,入面mix左漬物口感甜甜脆脆甘,好有日本媽媽便當feel。鹵水雞翼雞習係跟套餐甘叫,有麻辣同鹵水揀。鹵香味好足唔係死咸,雞翼好滑好多汁。家後鮮大腸羹又係老闆另一推介,大腸係獨門方法處理,食落好Q好有趙頭,好有驚喜,而且處理乾淨唔會有街外食到嘅壓臭味。羹內仲有猪紅猪肉豆腐,鮮美十足。原味芝士蛋糕👍🏻👍🏻👍🏻芝士蛋糕係

湯 韮菜猪肉餃拼雲耳椰菜猪肉餃

煎 香菇粟米雞肉餃拼洋蔥猪肉餃

日式住家飯團

鹵水雞翼

家後鮮大腸羹

原味芝士蛋糕👍🏻👍🏻👍🏻
芝士蛋糕係必!食!蛋糕外層焦香味十足,入面芝士好creamy好濃郁,味道甜中带少少酸味去除cheese嘅膩感,中層做到小流心嘅feel,真係超高水準之作。而且佢先賣$20,呢個水準放cafe要$80以上啦!性價比高到甘,你唔係唔食呀!唔怪得每枱客人都3件3件甘賣!

開心果芝士蛋糕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
個人口味偏愛nuts,所以呢款中我胃口。市面上少有開心果味products,佢可以做到甜而不膩加上堅果香十足,真係好難得。重點係呢款蛋糕先賣$30炸😭良心價到有d心痛老闆!

小店有小店嘅好,人情味滿滿。同老闆傾計好開心,仲同老闆講笑蛋糕賣貴d啦!甘高水準嘅蛋糕唔止$20嫁!香港呢d甘有heart的小店買小見小,大家不防黎試下,一試會愛上!