2019-05-28 990 瀏覽
自從天氣開始熱之後都好似冇打過邊爐, 難得今日放假就去滾滾佢前幾日見朋友食過老沸爺食火鍋好似幾間, 問過下朋友都話幾好食, 叫我黎試下咁我就約埋幾個朋友黎試下入到餐廳見到好古式既裝修, 枱凳都係以紅木為主, 加埋天花老式既燈籠吊燈成個環境都好古色古香, 餐具係黃色同都印左龍既圖案, 連坐墊都有龍既刺繡今日去左宮廷食火鍋呀有2種套餐可以選擇, 價錢分別係$288同$188, 究竟有咩唔同?首先就係湯底, $288既套餐可以揀燉湯, 燉足4個鐘仲可以免費轉做鴛鴦湯底, 再有海鮮拼盤同其他$188套餐冇既食材有靚湯底喎, 所以我地最後揀左$288套餐要左海底椰百合響螺頭龍骨湯鍋, 清熱除燥呀, 打邊爐最岩係等緊湯底加熱期間, 緊係要去混個醬先, 有自助調味區個人覺得一定要試個秘製油碟, 個油好香, 再加少少豉油同指天椒已經好好味仲有自助小食區, 蔬果區同飲品區, 飲品既選擇都幾多至於落單方法, 唔係寫紙咁out架啦, 落左湯底之後店員會比張印左QR Code既單比我地Wechat掃碼落單, 方便又環保陸陸續續開始上菜,  個4層碟好靚, 真係好有宮廷既感覺, 點可以唔打卡海鮮拼盤有元貝, 鮑
咁我就約埋幾個朋友黎試下

今日去左宮廷食火鍋

首先就係湯底, $288既套餐可以揀燉湯, 燉足4個鐘

有靚湯底喎, 所以我地最後揀左$288套餐
要左海底椰百合響螺頭龍骨湯鍋, 清熱除燥呀, 打邊爐最岩
海底椰百合響螺頭龍骨湯鍋/ 麻辣鴨血鍋

係等緊湯底加熱期間, 緊係要去混個醬先, 有自助調味區
自助調味區

仲有自助小食區, 蔬果區同飲品區, 飲品既選擇都幾多
Wechat掃碼落單, 方便又環保
餐前小食
自助飲品區

海鮮拼盤有元貝, 鮑魚, 生蠔同蝦, 全部好大隻好新鮮
海鮮拼盤

係開始打邊爐之前就緊係試左個湯先
個燉湯超足料, 好甜, 我地差唔多飲哂成個湯先打邊爐
真係老火湯, 燉湯既排骨都已經燉到好腍, 點少少豉油都好好食
好味到湯渣都食埋

個麻辣鍋都做得幾好, 夠麻, 越食越好食, 都唔使點豉油呀
鴨血又係煲到入哂味, 好滿足呀

任食既牛肉有2款可以選擇, 2款既質素都唔錯
最估唔到既係有牛舌, 薄切牛舌加入麻辣湯食, 正丫
美國雪花肥牛/ 牛舌/ 美國雪花小肩胛

我地仲叫左好多款食物, 全部細細碟, 份量唔會太多
可以試多幾款又唔使驚食唔哂
蓮藕/ 鯇魚片/ 水魷

最後就係甜品啦, 好想食紅糍粑, 可惜到我想食既時候已經賣哂, 好可惜呀
所以想食既朋友記得早D落單呀!
最後叫左冰粉, 好滑, 甜甜地仲有西瓜粒, 好解辣
食完大家都好滿足呀
降火解辣冰粉