2017-04-09 2969 瀏覽
媽媽突然話想食蟹,到處搜尋,終於比我搵到一間有特式特西式海鮮。港島區的Mr Crab就在大街旁,但係格調同想像中有點不一樣,唔係好昏暗的西餐館,反而係光猛開揚的,來回行左兩次先見到。門前已經貼住十分吸引的Seafood Combo,有好多款海鮮可以自由選擇。食飯要行上二樓,經過好輝煌的長梯,再參觀埋「水族館」,就去到樓上雅座了。裝修格調都好Chill,令人感覺好輕鬆舒適。店內周圍都見到Mr Crab的踪影。卡位旁邊的吧檯上,仲有好多款時令生蠔,好有睇頭。比媽媽揀好海鮮後,因為制作需時,我地先點其他食物打頭陣。生蠔點左三款,都部都係法國生蠔,款款鮮甜,海水味啖啖的,after taste好持久。佢地開蠔師傅都開得好好,完整無蠔殼碎。另外一款是魚生脆筒,有軟有滑,酸酸甜甜的,有口感又開胃。重頭戲終於來了,混入特制醬汁的海鮮,連袋焗好脹脹的。店員幫我地shake好就即席在我地面前拆袋。一拆開不得了喇!香味湧出黎,大家即刻唔客氣動手拆蟹。蟹肉好多好厚,因為同醬汁一齊焗的關係,十分入味。濃滑的醬汁配上蟹肉鮮味,好惹味。店家都十分貼心,比齊圍裙、手套、鎚仔等等用具,令大家食得開心又放心。海鮮盛宴過
裝修格調都好Chill,令人感覺好輕鬆舒適。
店內周圍都見到Mr Crab的踪影。
卡位旁邊的吧檯上,仲有好多款時令生蠔,好有睇頭。

另外一款是魚生脆筒,有軟有滑,酸酸甜甜的,有口感又開胃。
海鮮盛宴過後,再點了一款dirty rice。估唔到隨意點的炒飯同樣出色,飯身渾圓,粒粒沾滿醬汁。配料、醬汁等等都配合得好好。
最後當然要有甜品啦,我最愛的窩夫。餅底軟硬適中,表面香香的,配料好豐富,正。
好開心搵到呢一間海鮮店,除了海鮮好食外,驚喜的是原來每一樣食物都甘好食!連杯野飲都睇得又打得,照顧好大家視覺味覺的享受,好完美好滿足的一個晚上。
2017-03-01
  • Oyster