2018-02-23 284 瀏覽
估唔到香港都食到完美的日本「職人」精神Omakase「廚師發辦」係日本料理嘅最高境界,認真食一次係我嘅心願,估唔到呢個願望在香港都可以達成!Omakase日文的原意係指「信任」,我第一次品嘗,就跟住朋友黎了這間既聞名又隱世的日本餐廳。低調的門面,一拉門入到去就受到款待被帶到一早預訂了的位置坐下、選擇晚餐等級、用熱毛巾抹手、等待師傅大顯身手等待的時候,先享受了前菜天氣好凍,好慶幸先食的是熱食。鮮甜的海鮮加蒸蛋,簡單但絕不求其。令人更加期待接下來的菜色!夾準時間,一享用了前菜,一身潔白造型的師傅就捧著一盒盒食材進來了!師傅細心地檢查食材和清潔工作枱之後,就揮刀了!他為我們預備了4款漬物。即使只係配角,但師傅都仔細講解食材同特色。當中最令我傾心既就係Wasabi山藥,開胃清新。Omakase既其中一個重點係「不時不吃」。時值寒冬,所六款刺身當中,我地試到不少比較濃郁的菜色,盡現師傅的心思 係黃埔店限定既菜色,要煮三日既心思,完全體現出日本「職人」的精神。八爪魚無論係口感定係味道都令人難以忘懷。十分入味。 極鮮甜的甜蠔,想不到日本蠔不但肥美,味道更加優勝。配上柚子皮、辣椒和蘿蔔,進一步引發鮮甜
估唔到香港都食到完美的日本「職人」精神

低調的門面,一拉門入到去就受到款待

等待的時候,先享受了前菜

[蟹肉金箔荼碗蒸]

漬物

[櫻煮八爪魚] 係黃埔店限定既菜色,要煮三日既心思,完全體現出日本「職人」的精神。八爪魚無論係口感定係味道都令人難以忘懷。十分入味。

小長井真蠔

[小長井真蠔] 極鮮甜的甜蠔,想不到日本蠔不但肥美,味道更加優勝。配上柚子皮、辣椒和蘿蔔,進一步引發鮮甜味道。小長井真蠔] 極鮮甜的甜蠔,日本蠔不太大隻,但味道取勝。配上柚子皮、辣椒和蘿蔔,進一步引發鮮甜味道。

鮟鱇魚肝

[鮟鱇魚肝] 最討我歡心,它係油份較高的冬季限定菜色。濃厚的魚油味,配酸汁中和一下,達成真正的油而不膩。入口閘溶的口感令味道於分散於整個口腔,超滿足的說!而且仲係由師傅自家蒸製,師傅透露要用錫紙包裹住,才可達至極致口感。

[白子]
即係鱈魚精巢,都係冬季限定的補品

[鮑魚刺身]
來自大分縣的鮑魚刺身,再有自家製鮑魚肝醬,配飯食,好有趣

煙薰吞拿魚BB

[煙薰吞拿魚BB]
比一般的吞拿魚更加嫩滑,而且特意用食物蓋保留住煙薰的香味,真正的色、香、味俱全

估唔到食刺身都差唔多食飽,接下來仲有八款壽司

[石鯛壽司]
較清淡的魚,新鮮的魚,簡單加一滴青檸汁已經好鮮美

金目鯛壽司

[金目鯛壽司]
冬天的魚,油分特別充足,係由皮下脂肪決定魚價錢,哈哈。這矜貴的金目鯛由師傅輕輕網燒,把油分逼出來,味道更加特出,清新和濃郁兼備,令我終於體會到日本人點解推崇金目鯛

[白象拔蚌壽司]
較罕見的白色象拔蚌,鮮甜彈牙

寒鰤魚壽司

[寒鰤魚壽司]
來自佐賀的冬天頂級赤身魚

[三文魚子軍艦]
超級大粒圓潤的三文魚子,師傅一大盆捧出來,原來都係自家製的珍品,用了甜醬油加丁點清酒醃製的三文魚子,成為了清溢的軍艦,食既時候要用雙手捧起倒落囗,真心好正啊

[鱵魚壽司]
跟住輪到比較濃味的魚

[活車海老壽司]
活車海老可以選擇生吃還是熟吃
選擇了生吃的原來仲會用餘下的蝦頭炸成天婦羅 ,原全貫徹了日本文化尊重和不浪費食材的原則

吞拿魚面豬登壽司

[吞拿魚面豬登壽司]
吞拿魚因爲味濃所以一向都是留丁最後,今次特別點,用上吞拿魚面豬登的部位,可想而知成條魚有幾大條!網燒後更加惹味,勁肥美

差不多吃到尾聲

仲有由海膽杯換成的 [海膽軍艦]

甜甜的蛋 [尹達卷]

秘製魚湯

[秘製魚湯]
令人驚艷的魚湯,是由我們今晚吃過的所有白肉魚的魚頭魚骨煎香再熬製而成的。相信骨膠原一定超豐富!呈奶白色,口感順滑,味道鮮甜,好想再飲啊

穴子手卷

[穴子手卷]
未完的仲有BB海鰻手卷,師傳加入竹世葉燒,香味不錯

別忘記仲有甜品!
[靜罔縣蜜瓜] 清甜新鮮
完結了超有誠意的一餐

食物反映廚師的心,師傅十年的功架令我深受感動。由食材選料,到味道的配搭、菜式的擺放都極具吸引力,好高興可以於生日品嚐到完美的一餐和欣賞到「職人」料理
2018-01-22
生日