2025-07-12
今日放假,一個人喺荃灣亂咁行,行到肚餓就撞入「台蔡滷肉飯」食個台式午餐。間鋪頭細細哋,裝修簡單,牆身貼滿台灣街景相,播住啲國語歌🎵。雖然係平日中午,都坐滿七成,有啲OL、有啲後生仔,個個都係嚟快食嘅,氣氛幾輕鬆,唔會逼得好緊要😌。爆蔥滷肉飯(溫泉蛋)💚💚💚💚份量夠晒一個女仔食,男仔就可能要加底。滷肉肥瘦適中,煮到好淋,啲汁撈飯一流,唔會太鹹。爆蔥真係無呃人,鋪滿成個面,咬落去脆卜卜,加埋隻溫泉蛋嘅蛋汁,撈勻嚟食真係好正🤤!不過如果鍾意重口味嘅,可能會覺得滷肉香味可以再濃啲。蒜片香腸💚💚💚💚💚呢個好抵讚!香腸煎得外皮微脆,咬落去爆油香,蒜片炸到金黃,脆得嚟又唔會苦,夾埋一齊食,蒜香同肉香撞到嘭嘭聲💥。份量都幾多,有成六七片,一個人食晒會有點膩,但好味到停唔到口😋!茉香仙草奶茶💚💚💚杯野飲好大杯,仙草QQ哋,奶茶茶底唔太甜,有淡淡茉莉花香,解膩一流。不過如果冰可以少啲就更好,飲到後面會變淡咗🧊。呢餐食得好滿足,滷肉飯同蒜片香腸都係高水準,奶茶就正常發揮。價錢合理,環境舒服,適合一個人靜靜哋食或者同朋友吹下水💬。如果經過荃灣想食台式,呢間可以放入名單👌!