2017-01-16 214 瀏覽
今日食上海菜,黎左v city嘅上海婆婆,平日貪佢唔使等位,座位都尚算舒適,打開餐牌,感覺比以前較為親民花雕醉雞幾欣賞呢度嘅醉雞,首先佢有酒香,酒味溶入雞度,唔會甘到苦嘅感覺,雞肉多而且骨小,份量適中紅油抄手小妹發覺上海婆婆嘅菜式大多都偏向甜,當然唔會好甜,但紅油抄手小小辣又小小甜,又真係幾開胃,每件抄手皮薄同涵料充足,配合香蔥乾蒜,香囗又美味椒鹽小黄魚老老豆豆,小黃魚唔係啲咩名菜,初時友人叫呢味菜就心諗,好似唔係好抵食咁,但點知一試難忘,小黄魚微脆嘅外表,內裡內質嫩滑,加埋表面大量香蔥配料,就算自己整都真係無咁多心機婆婆粗炒呢度嘅粗炒配料比麵多,菜同肉絲比例幾好,不過油分略為多咗小小感覺上海婆婆進步左,啲價錢貼地左,食得過!
花雕醉雞
紅油抄手
椒鹽小黄魚
婆婆粗炒
感覺上海婆婆進步左,啲價錢貼地左,食得過!