2022-11-10 3585 瀏覽
今日約咗兩個朋友去銅鑼灣食午餐~朋友介紹一間在舊式大廈2樓的法國餐廳!唔講真係唔知這間法國餐廳門面設計好靚, 入到餐廳原來一站式室外同室內都有座位, 天氣涼涼地最好坐個舒服位置睇住風景嘆杯紅酒及享受一個法國菜式!睇到餐牌全是英文📃📜📃但不用怕,老闆娘原來識聽中文仲講得好好添!所以落咗幾款法國菜式慢慢享用!😋🥰😋🌮Tartare $168中間圓形原來係生牛肉,初初怕太生吾敢食,但食落口好好味,加埋碎洋蔥粒,好香、好正,吃不停口!生牛肉夾埋薄薄的crepe一起吃質感更豐富!😋🤗😋🌮🌮Duck Confit $248鴨肶烘出嚟鴨皮脆卜卜, 鴨肉非常香又不會太乾身加埋黑松露🍳食, 感覺好高質,香味十足,味道唔錯!👍🤟👍🌮🌮🌮Carbonara Black Truffle $188有人話簡單嘅意粉煮得好食係好難,但呢碟意粉份量足夠,煮得軟硬度適中仲好有濃郁嘅黑松露味道!卡邦尼意粉面層仲鋪有勁多碎芝士,好香超好味~推介🥳😎🥳🌮🌮🌮🌮LA Terre-neuve $168(smoked salmon,egg,spinach,double cream)見到菜式上枱最吸引我係中間隻靚蛋及煙三文魚,好特別

🌮Tartare $168

🌮🌮Duck Confit $248

🌮🌮🌮🌮LA Terre-neuve $168
見到菜式上枱最吸引我係中間隻靚蛋及煙三文魚,好特別的一款法國菜式,因為薄餅好似張被甘裏面包住好味嘅餡料,例如:煙三文魚及菠菜, 食落口都好健康!😌🤤😌

🌮🌮🌮🌮🌮LA Poire $88
最後點咗個甜品薄餅,大家開心share!朱古力醬配碎梨子及碎杏仁,加埋movenpick焦糖雪糕球與餅皮一起吃,口感好豐富,好味到甜入心💞😍💞

🌮🌮🌮🌮🌮🌮2 glass red 🍷 🍷$144
朋友開心到叫咗兩杯紅酒週日嘆一嘆,心情輕鬆曬!😝😊😄

我們三人好享受今日的法式午餐,高質得來價錢又合理!職員都是外國人,態度友善!老闆娘更不用說,她熱情款待加埋周圍環境就好似去咗外國旅行咁~值得推介🥂🥂🍺
2022-11-06
  • La poire