2007-07-07 1 瀏覽
哇!! 好少會花時間寫食評. 但係一切似係緣份。天氣炎熱,講真對越食越熱既粉麵/中餐無興趣。工作關係,經常在上環出入,在個多月前,巧遇Burger Joint. 它在一條"不太張揚"的街道,路過時望見黑+白的高格調裝修,重以為又有人要為藝術犧牲。但係,門口有陣陣Grill 味。極度懷念加拿大路邊熱狗既美味!! 望真D, 原來真係一間用明火Grill 爐既Burger餐廳!!細細間,十數個位,唔會淪落要粗製濫造。Clean & Classy既環境,加個open kitchen 食得放心。入去,有個好怕羞既waitress。望見Menu,發現款式都幾齊,有肉既,有魚既,素食都有。(最正有相睇)我鐘意Bacon,更鐘意Mushroom。兩樣佢都有。重可以Mix and Match 添。叫左個"The Shrooms",個名幾吸引。坐低梳化,望街,不時見到對面有D 高瘦既Model出入,原來係Model Agency既宿舍。男女都係靚人,有靚View,先賺左。有免費"Wi-Fi", 做野唔洗番office.等左10-15分鐘...好香Grill 味。"The Shrooms" 到。第一印象,好
哇!! 好少會花時間寫食評. 但係一切似係緣份。

天氣炎熱,講真對越食越熱既粉麵/中餐無興趣。

有免費"Wi-Fi", 做野唔洗番office.
等左10-15分鐘...

好香Grill 味。"The Shrooms" 到。第一印象,好美式。有個重點,個Burger 唔係包到實,可以清楚睇到每層選料。怕羞既Waitress 再遞上一盤醬汁,好多款,之後來過好幾次,問過原來全部係Custom Made,再唔係只得ketchup 同Gravy. 一讚!

開動喇。
好出奇!原本預左食Burger 加Bacon,一定會油到出汁,但係原來由於有Grill 爐,可以好有效噤"去油"! 真係同MOS Burger 一大對比! D Mushroom 有個特別source, 重有個Burger 明顯係用幾靚既肉,juicy,有口感。當然肉味相比食Steak 差一斷,在Burger 來講,Burger Joint 既"The Shrooms" 絕對叫高班。食Burger係食"配合",食肉味去食扒罷。

上次食MOS Burger既Mushroom Burger+Bacon, D 油多到過紙囉。

呢一點我諗所有OL 都會同我一致加Burger Joint 分啦! 好多時美食在前,但係又要計住一個月最多食一次半次,勁無引,無左好多人生樂趣。而家修身一大違禁品Burger 竟然有個少油版,好緊要囉,必試! 我見下午茶時間重有Mini-burger 添.不過未試。

個多月,以經去過Burger Joint 五六次,每次都試新既配搭。最新試左個真係好正既"原隻軟殼蟹burger",Menu上面無架,原來大廚Jacky 話不時都有期間限定既款式。見到Burger Joint咁細心同創新,先引發到我會花時間寫呢篇短評。

Burger Joint 勝在得一間舖仔,未會粗製濫造,希望佢唔會太多客令質量下降啦.

本人eMtoN 雖然係肉食獸,最愛Steak,美式英式法式,乜式都試,但係更重要食得健康+SLIM! 最後發現,最好既餐廳,最靚既菜色,原來每次去到,都不盡相同...