2020-04-30
朋友放左工同佢去附近搵下好野食,經過呢間泰式飲品店,見到佢除左飲品之外仲有雪糕同冰賣。但係呢排疫情關係,店舖既坐位暫時吾開放,所以我們就簡買杯野飲拎住行,繼續搵野食。呢間聽人講係泰國黎既,甘應該好有泰國風味,所以好吸引未去過泰國但好想去泰國既我地去試下~我叫左杯荔枝綠茶,諗住試下泰式荔枝綠同台式既荔枝綠有咩吾同,台式綠茶見得多,到處都有得賣,出餐果陣見到杯好深綠既茶同埋我朋友叫既咖啡就知道,原來泰式綠茶係深綠色既,怪不得見到佢既奶綠顏色比台式既為深啦~甘綠既綠茶真係未飲過,點都要試一試,飲落又吾會話有咩好奇怪既味道,都係綠茶,但係飲落可能因為有荔枝汁,無平時係其他鋪飲既帶有少少苦澀味,飲落都幾好入口,吾好比佢甘深既顏色嚇親好似我甘。飲落荔枝味酸酸甜甜,加上冰量十足,夠曬凍,飲落都吾錯,不過吾好放太耐先飲,d冰溶曬就會將味道沖淡了。朋友飲既咸味焦糖咖啡,吾知係咪因為叫左少糖,飲落咸味焦糖吾係好突出,咖啡味就比較足,都係香濃既,不過可能要叫全糖先飲得出焦糖味濃一點?!下次想飲下佢哋既招牌泰式奶茶,吾知同其他地方飲到既泰式奶茶有咩分別呢~