2019-12-02 84 瀏覽
今日去開銅鑼灣,知道有一間***日本北海道過江龍***拉麵店,叫金鶴拉麵。呢間鋪頭環境好優美,服務員非常有禮貌,好有日本居酒屋的風格。而且鄰近地鐵站,位置亦非常方便。一入餐廳嘅時候,我先叫咗個湯同埋前菜。蘑菇湯非常清新。沒有味精。芥末八爪魚非常新鮮。($38)佢最出名嘅係佢嘅白雞拉麵,同埋唔同款式嘅日本手工啤。以前我曾經試過佢嘅拉麵,真係一絕。今次我想試吓佢哋最出名嘅鰻魚飯,佢哋嘅鰻魚飯係在店內劏同烤,可以講話係完全嘅自家製。而且鰻魚仲有兩斤重,非常有份量。活燒蒲燒鰻魚飯。($238)鰻魚飯嘅外皮非常脆,係烤焗嘅質感外,咬落去嘅時候,皮好似一張紙咁簿咁脆。鰻魚肉,好似肌肉一樣咁有彈性,咬落去嘅時候好結實,漲卜卜。而且鰻魚肉都非常嫩滑,配搭厚身肉地,一流一絕。必定要讚嘅係佢個飯,啲米用左上等嘅日本優質米,米身圓潤,稔度適中,好似棉花糖一樣,兩者配搭起來,可謂天衣無縫。呢間餐廳仲有出名嘅日本啤酒,我試咗嘅呢款啤酒,酒味香濃,裏面亦有小小朱古力味,是一款很特別的手工啤。

位置亦非常方便。

一入餐廳嘅時候,我先叫咗個湯同埋前菜。

蘑菇湯非常清新。沒有味精。

芥末八爪魚非常新鮮。($38)

活燒蒲燒鰻魚飯。($238)

一樣,兩者配搭起來,可謂天衣無縫。

2019-12-02