2019-04-16 99 瀏覽
今日約左舊同事聚舊,同事話BOOK呢間私房菜,佢位於尖東一個商廈裡面,真係唔講都唔知呢度有間餐廳,所以相對靜,今晚都係得我地一枱客,可以盡情傾偈食飯。佢全場得3張四人枱和1張八人枱,裝修都幾新淨簡潔,一入去就見到個酒櫃好搶眼,有少少中式感覺。我地事先已ORDER左個海鮮餐,先黎一個「上湯大蝦(烏冬底)」,蝦果然非常大隻仲好新鮮,配合烏冬底索哂D汁,都幾好味!不過我覺得烏冬稍為淋左少少,我喜歡彈牙的!但整體唔錯!然後有豉汁蒸蟶子,一碟8隻,豉汁好濃味!好正!我全晚最欣賞就係隻「蒜泥粉絲蒸元貝」,好大隻呀用蒜泥蒸好香,個底有粉絲可以索哂D精華!而且蒸得剛剛好唔會痴牙咬唔到!另外有個番茄雜菌比目魚湯,睇到好足料,而且好鮮味!酥炸生蠔做出黎唔油,同時間個蠔的肉質仲好好,唔會過火太實,XO醬三絲蔥爆海參都OK啦,有D菜落口係好的,D蓮偶片炒得幾脆,嗰D綠色原來叫「萵筍」,多得同事教我咋我以為唔知咩瓜,好鍾意喎!但海參份量就唔係太多了。跟住避風塘炒蟹出場啦!嘩!有好多乾蒜伴住好惹味!少少辣一般人應該都接受到,一碟有2隻,不過剥蟹要好比心機...食飽飽最後仲有個超靚甜品!之前見人POST出黎所以我就

上湯大蝦(烏冬底)」

然後有豉汁蒸蟶子,一碟8隻,豉汁好濃味!好正!
豉汁蒸蟶子

我全晚最欣賞就係隻「蒜泥粉絲蒸元貝」,好大隻呀
用蒜泥蒸好香,個底有粉絲可以索哂D精華!
而且蒸得剛剛好唔會痴牙咬唔到!
蒜泥粉絲蒸元貝

另外有個番茄雜菌比目魚湯,睇到好足料,而且好鮮味!
番茄雜菌比目魚湯

酥炸生蠔做出黎唔油,同時間個蠔的肉質仲好好,唔會過火太實,
酥炸生蠔

我以為唔知咩瓜,好鍾意喎!但海參份量就唔係太多了。
XO醬三絲蔥爆海參
XO醬三絲蔥爆海參

避風塘炒蟹

食飽飽最後仲有個超靚甜品!之前見人POST出黎所以我就無驚喜,不過見到真身都真係不得不讚師傅的刀功!好勁呀!呢個「菊花豆腐」賣相一流!食落去其實即係豆腐花!都好味呀!
菊花豆腐
2019-04-03