某日同家人經過呢間小店 .. 已經即刻比佢門口吸引住喇 木造既大趟門, 掛滿著左燈既日式燈籠, 夜晚睇好靚, 好有日本祭典夜既感覺 原來係新開既串燒小店黎.. 一於入去試下啦 : ) 未落單, 員工就先奉上熱辣辣的玄米茶, 聞到好甘香既味道 : ) 然後, 員工解說 呢度係用QR CODE網上系統睇MENU同落單 ~ 欣賞! 環保之餘 又唔怕有落錯單/ 漏單問題, 仲有 樣樣野都有埋圖睇架~ 其實一入黎就發現 環境好正 !! (係門口睇以為入面會好細好窄.. 點知唔會) 坐得好舒服~ 枱與枱間 有足夠距離! 店內仲播埋日文歌, 加埋D裝修, 真係好有日本居酒屋既感覺呀 ! ( 員工唔算多 但你要幫忙個陣 好易搵到人幫忙! 加茶亦加得好密 ) 呢度食物款式好多! (什至有比小朋友食既兒童餐啊~~) 有串燒燒物, 炸物, 刺身, 壽司, 主食飯, 小食, 沙律, 手卷, 卷物同甜品… 仲有唔同種類既拼盤啊~ 多人黎叫就最方便 玉子壽司(2件)$28 望落無乜特別, 但食入口蛋味好濃呢~ 壽司飯唔太大件, 有少少日式醋香味, 不錯啊~~ 清酒煮蜆$58 呢個清酒湯底味既味道就比較清淡
某日同家人經過呢間小店 .. 已經即刻比佢門口吸引住喇
原來係新開既串燒小店黎.. 一於入去試下啦 : )
坐得好舒服~ 枱與枱間 有足夠距離!
呢度食物款式好多! (什至有比小朋友食既兒童餐啊~~)
仲有唔同種類既拼盤啊~ 多人黎叫就最方便
玉子壽司(2件)$28
望落無乜特別, 但食入口蛋味好濃呢~
壽司飯唔太大件, 有少少日式醋香味, 不錯啊~~
清酒煮蜆$58
呢個清酒湯底味既味道就比較清淡… 好彩蜆肉本身幾有鮮味!
呢一款份量好似少左D
海膽炒飯$78
呢一款係限量供應架 !! 真心係性價比高的一款 !
海膽份量唔少 !! 仲加左蟹籽入去~ 味道鮮
炒飯好好味, 粒粒分明, 我地將海膽, 蟹籽同炒飯整個撈埋一齊食~
每一啖飯都食到好香既海膽味! 中間仲夾離住蔥粒同蛋碎, 味道同口感都豐富啊~ 必叫
串燒拼盤$138 包括: 豬五花腩+菠蘿+香菇+雞翼+海蝦+翠肉瓜
另外配左2款店家自製調味粉:: 香草檸檬粉 & 麻辣海鹽
豬五花腩:: 我媽媽最鐘意的款式, 調味到位, 食入口幾juicy
菠蘿:: 係keep到最尾先食 都仲暖粒粒的一款, 鮮甜多汁
冬菇:: 日式燒汁好香同惹味, 所以好好味
翠肉瓜:: 平時我唔食架.. 不過呢度因為沾左惹味既日式燒汁燒香左.. 所以幾好味~
雞中翼:: 個人覺得係必叫呢, 雞翼烤得好香脆唔過乾~
大蝦:: 得一隻… 唔夠喉 : ( 食得出蝦肉幾新鮮, 口感彈牙
特盛牛柳串$68
呢一款略嫌牛肉有少少overcooked, 所以有點乾身
燒雞脾菇$19 (限量供應)
發現呢度既菇類都做得不錯, 厚切的雞脾菇好juicy多汁!! 係令人想encore的一款~
日本雞肝$48
小秘密: 其實今次係我第一次食雞肝
好熱辣辣咁上枱, 雞肝有少少似一咬即化開既質感~ 原來都幾好味

食完第一輪.. 我地覺得唔係好飽, 所以就加多一輪啦~~
和風牛肉飯配日本溫泉蛋 $68
估唔到呢個會咁大碗呢! 食完之後我地都飽左XD
牛肉肥瘦適中, 仲有唔少洋蔥片在內~ 撈埋溫泉蛋, 成碗都有蛋香啊
不過覺得醬汁可以少返d.. 令飯粒無咁濕呢
健康既我地 叫左個 日式醬油炒雜菜 $38
翠肉瓜, 雜菇, 秋葵, 椰菜, 紫椰菜同木魚絲
雜菜炒得幾淋身~ 配埋適量既醬油, 幾好食 又幾抵食
本雞腎 $48
覺得呢個實在太少調味… 如果可以加返D調味會好食好多~
食完我地飽到傻左.. LOL
總結:: 覺得呢間係一間有heart既小店, 食物款式夠多, 員工好細心同有禮貌
環境佈置有心思, 落單流程亦都好順暢, 價錢合理 (特別係有D限量款式!!)
而食物質素方面 大部分食物都做得不錯, 只係有少部少仍有進步空間~
會再回頭食的一間 : )
2019-11-11