2021-04-04 1319 瀏覽
不嬲都有聽過Holt’s Cafe 係Rosewood酒店嘅茶餐廳,見到dining city restaurant week有Offer, $398一位就嚟試吓。好彩冇平時特登就嚟食,如果唔係更加失望。其實環境唔錯,冇乜海景睇但係樓底都算高己有空間感。首先泥個Burrata芝士,其實係一間酒店嘅西餐食Burrata我要求真係會好高。一切落去成嚿芝士都係好硬,但得來味道唔係好夠。好在啲蕃茄尚算鮮甜。呢個三文魚就好味嘅,雖然薄身但係加埋檸檬汁都好開胃。呢個係一個中湯,酸辣湯,佢話係海鮮啦但係我就係食到類似鯪魚球或者魚蛋質地嘅魚塊,如果你當係八方雲集嘅酸辣湯冇咗啲豬紅咁嘅味呀。其實算唔錯嘅西湯有蘑菇湯,我會話蘑菇味唔算濃亦都唔算傑。我覺得個中湯比較出色!跟住到個signature嘅龍蝦意粉,我落單嘅時候個侍應話會辣辣地,但係我就唔覺得佢辣。如果你本身鍾意飲龍蝦湯,佢呢個意粉都非常重龍蝦湯味。都有好大份量嘅龍蝦肉,可以一試。不過個pasta偏硬少少,不過可能係我自己食唔慣。到咗呢個要加$30食嘅牛扒,叫左medium。佢係一塊好令人失望嘅牛扒,一切落去發牛扒好多水,唔係肉汁嗰啲水而係似def

其實環境唔錯,冇乜海景睇但係樓底都算高己有空間感。

Burrata

Salmon  Gravlax

呢個三文魚就好味嘅,雖然薄身但係加埋檸檬汁都好開胃。

Hot  &  Sour  Seafood  Soup

Mushroom  Soup

Lobster  casarecce

Steak  and  chips

到咗呢個要加$30食嘅牛扒,叫左medium。佢係一塊好令人失望嘅牛扒,一切落去發牛扒好多水,唔係肉汁嗰啲水而係似defrost得未夠既溶雪水。因為一咬落去成口都係水,其實食唔到塊牛扒嘅味。薯條係麥當勞嘅薯條,其實個感覺好似自己煮更加好味。

最後係Butterfly Room嘅甜品,朱古力合桃批係好味嘅,另外一個係藍莓撻就普普通通啦。

你可能話係因為restaurant week 將貨就價所以啲嘢食普通,但係我覺得作為一間備受吹捧嘅酒店冇理由serve呢啲咁嘅質素嘅嘢食比客人。我食完今次根本冇可能返轉後俾正價食多一次。

Salmon  Gravlax