2018-08-29 369 瀏覽
為慶祝能克服高山症,成功到達相信會係我一生能到達嘅最高地 – 珠峰大本營,去咗試鮨文嘅黃埔店,去鮨文當然係omakase,今之試了不起1850嘅,有好多嘢食,分別有茶碗蒸、刺生5款、壽司8款、雲丹盛、手卷、湯同果物食日本嘢,當然唔少得漬物,比平時嘅大碟,有子薑、黃瓜、淮山、牛蒡同紅酒橋頭茶碗蒸一上碟只見到三文魚籽,真係好多,先試一口三文魚籽甜甜哋,一問之下,原來係自家制,用醬油浸過,仲有酒香,再試下蛋,好滑,入面仲有帶子同菇刺生5款平靜魚切咗絲,加入由芝麻、蔥花同薑蓉,入口先感受到芝麻味,再咬多幾口,魚味出晒,一絲絲慢慢食,送酒一流天婦羅帆立貝帆立貝炸至半生熟,開邊,釀入明太子,配上一片紫蘇葉,再包上紫菜,入口外脆內軟,帆立貝仲係一絲絲的櫻煮八爪魚呢個係黃埔店限定的,烹調時間要三日,第一日要先同爪魚按摩,再用低温熟成,第二日就開始用明火進行慢煮,仲要每10 分鐘檢查一次,到咗第三日就加入自家製醬油浸一晚,之所以叫櫻煮係因為煮完之後爪魚係粉紅色的,好以櫻花咁,同平時食嘅八爪魚好唔同,淋到難以形容,仲要好入味,喜歡辣嘅朋友,可以試吓點柚子胡椒醬酒蒸鮑魚係來自九州嘅鮑魚,用清酒慢火煮7小時,

漬物

刺生5款

酒蒸鮑魚
係來自九州嘅鮑魚,用清酒慢火煮7小時,清甜煙韌,仲可以貼吓由鮑魚肝製成嘅醬味,層次再提升,食完鮑魚,廚師放底一粒小飯糰,可以撈鮑魚肝汁食,完全無浪費

花咲蟹
北海道四大名蟹之一,仲只限夏季捕撈,用一塊大昆布包住蒸45分鐘,再拆肉,配上蟹膏,肉味鮮甜濃郁,亦清甜
花咲蟹

開始食壽司,餐廳好有心思,預備咗一塊壽司布,比我哋用手食完壽司可以清潔一吓

壽司8款
真鯛
少年鯛魚,配上檸檬醬油,入口先係酸味再來魚味,爽口,魚肉結實

幼鰤
BB鰤魚,壽司飯仲加咗安岡蔥,先有魚味,再食到蔥香

目一鯛
共有兩層,下層係一大片魚生加上岩鹽,上層係一小片燒過嘅魚背,上層嘅魚背燒過後魚油出晒,好香,下層嘅魚生油片吸收了一些魚油,大大提升了魚香

石垣貝
好新鮮,食時仲郁緊,上碟時廚師拍了石垣見一下,等佢收縮一吓,之後仲叫我哋唔好等,立刻食,好爽口,好鮮甜,有貝味,仲有少少海水味添

真鯖
一大片連皮,仲好光亮,好閃,上面仲加咗一片醋漬白昆布,薄薄的,唔腥仲有有魚味

喉黑魚
係關西魚王,經過網燒後,魚油出晒,仲有炭燒味,而且肉質細嫰

子持蝦蛄
子持蝦即係瀨尿蝦,係蝦乸,好多膏,清甜

大toro
大toro經過網燒,上面仲有加咗蒜豉油嘅日本蔥茸,我一向覺得食大toro時只感到一口油,今次加咗蒜豉油嘅日本蔥茸就無呢種感覺,toro入口即溶,仲有蒜香同蔥香

雲丹盛
即係海膽杯,好大杯,上面仲有一隻大牡丹蝦,好鮮甜,海膽都好creamy 甘香又鮮甜

手卷
燒過嘅右口魚邊,加上一碎toro,千滿漬,一件手卷,有唔同嘅層次,燒過嘅右口魚邊油份慢慢滲出,廚師包手卷時放了一小片响底,咁魚油就唔會一手都係
手卷

食飽飽再來一碗熬至奶白色嘅魚湯,飲落去係滿滿魚既鮮甜,之後再以來自靜岡嘅提子為今晚畫上完美句號,呢款提子係餐廳直接响日本訂回來,只次一家,係巨峰Mix黑提,甜度剛剛好
魚湯
提子
2018-08-20
$2000 (晚餐)
魚湯
提子