2022-10-05 1453 瀏覽
係玄學上睇翻自己條命,知道自己無咩出門旅行運,40歲後先第一次坐飛機,第一次出門就係台灣!仲要第一次出門就揸電單車半個台灣環島自駕遊!早前經過北角,已經留意到哩間九份飽,大大個玻璃幕牆清清楚楚睇到入面濃厚嘅寶島裝修風情,於是同女友小熊一齊去見識吓......一入門坐滿九成客,感覺侷促擠迫,坐底之後同侍應講冷氣不足,佢地話已經開到最大,唉.... 無辦法唔大大扣分!點咗個香酥排骨飯,鹽酥雞,酥炸魷魚,大腸包小腸,凍荔枝鳳梨冰同凍鳳梨綠茶.優點:1, 環境一流無得輸! 地點方便就腳近地鐵又有巴士站.2, 香酥排骨飯,望上去以為份量少,點知D飯壓到實一實,食唔哂,排骨外脆內軟 juicy.3, 鹽酥雞同酥炸魷魚同樣外層香脆,魷魚硬咗D,但份量足無偷工減料食到牙較都痛! 鹽酥雞肉嫩 juicy,滿意!4, 食哩份大腸包小腸最有台灣感覺,一來香港唔易搵到,二來九份飽又煮得夠正宗,大腸包小腸係外層糯米包住台灣香腸,台灣香腸食落似臘腸,但口感比臘腸軟,外層糯米軟糯,小腸味道夠正宗,最難忘!缺點:1, 荔枝鳳梨冰同鳳梨綠茶味道極淡.2, 香酥排骨飯唔夠茨汁,太乾身唔夾自己口味.3, 大腸包小腸份量不足

仲要第一次出門就揸電單車半個台灣環島自駕遊!

優點:
1, 環境一流無得輸! 地點方便就腳近地鐵又有巴士站.

缺點:
1, 荔枝鳳梨冰同鳳梨綠茶味道極淡.

2, 香酥排骨飯唔夠茨汁,太乾身唔夾自己口味.

3, 大腸包小腸份量不足.

4, 冷氣嚴重不足之餘,又迫,D櫈又坐得極唔舒服,有種趕客唔想你久留感覺.

相信...... 唔會再嚟幫襯了! 實在太熱! 未食哂已經無心情食!
前:香酥排骨飯 後:鹽酥雞
香酥排骨飯