2011-12-21 35 瀏覽
之前買咗這間同名但不同地方的團購,但因為旺角那間的人說那邊要裝修要去到長沙灣那間兌換,沒辦法只好來這間,實際上來這間比去旺角近多了,本來團購說明4位送美國原條象拔蚌,但佢地話無,要我改蝦刺身或切件的游水魚,我只好答佢要蝦刺身(因為魚多骨放入湯底我怕會刺到),但入到去坐果陣,又見到佢地係有象拔蚌的,不過賣緊500幾蚊,咁我都知道佢地唔會比條500幾蚊的我地4人吃,但我阿娘很燥,同我講蝦同象拔蚌點比,蝦值幾錢,咁我點都要做d野,出去找店員理論,但佢地一副可憐說:本身唔係我地店做團購,我地未收錢架,大隻的比唔到妳,細隻的要不要?咁就只好將就一下,要了細的總算有點交代,仲幾好味添個湯底寫話雞湯配黑松露黃耳上菌鍋,光睇名字就覺得猛,但實際上只是雜菌鍋,黑松露吃不出嗅不到,菜單上有牛肉拼盤,內裡的肉雖然唔係好分到邊隻打邊種,但不錯吃,其中的牛胸爽片,好像吃牛柏葉果層橫隔膜咁,煮得耐好硬,還有自製黑松露豬肉丸,生拆鮮蟹粉丸和自製小籠包,但生拆鮮蟹粉丸個賣相就令人覺得好奇怪,結果一食之下,原來係綾魚球蟹粉丸,我唔係好鍾意綾魚球,所以覺得唔好食,而自製黑松露豬肉丸總算似樣d,但都係唔算好吃,最差的就是自
,仲幾好味添
小象拔蚌
牛肉拼盤(有些豬)
自製黑松露豬肉丸,生拆鮮蟹粉丸和自製小籠包
,我唔係好鍾意綾魚球,所以覺得唔好食
,而自製黑松露豬肉丸總算似樣d,但都係唔算好吃,最差的就是自製小籠包雪到硬一硬,就算入鍋溶完雪都係易爆開又厚皮又難食,真係同個名好大出入
自製黑松露豬肉丸,生拆鮮蟹粉丸
本來以為比這個蟹粉丸
講到海鮮拼盤,有4款想挑2款來說,游水生蝦真係生猛上,隻隻都識郁,唔算大隻但都ok,而港灣鮮元貝,食落有砂(可能係殼)仲覺得有小小唔新鮮,總之又係唔好食
游水生蝦
港灣鮮元貝(本身8件)
仲有送d菇菇菜菜(給的是唐萵,西洋菜,冬菇和雞脾菇),果d係無得refill的,我地另外再叫咗幾樣野,講一些特別深刻的!!
蒙古羊肉片
蒙古羊肉片,我從未食過如此羶的,一入口就傳出羶味來,實在是吞不下,我自問不是接受不到的人,但這個實在太強烈了,只好放棄
安格斯肥牛(吃了幾塊後才影的)
這裡的安格斯肥牛,是我最近團購中最有水準的一間,紋路很幼細,脂肪很少但超有肉味,實在係encore首選,值得一讚
即炸手卷腐皮
即炸手卷腐皮=炸響鈴,在大紅牛吃過的炸響鈴真的很脆(比炸魚皮軟身一點),但這間的雖然可以直接蘸酸甜醬吃(點錦鹵雲吞那種),但是很淋唔脆,比較之下就覺得這個不好吃了

還有就是有送(好喝的)竹庶水一渣和橙(至少切了2個),埋單要補服務費131蚊,再加團購價472蚊,結果都要150蚊左右一位,團購紙上只寫"另收服務費 ($32.8)"但沒想到是每位,這有點取巧,服務的話,總算是不錯,合理的要求都有做到,但劃紙來東西有點慢,元貝是要追才記得比,來的份量至少2人份(連牛肉也是大碟),味道的話真的好壞參半,最大問題係送果樣野但又話無貨,我好憎呢D講明有得送去到又話無的團購,但我總算係食到個細的,我就比比面唔比劣評,但這間的團購絕對沒下次
2011-11-16
用餐優惠
團購
牛肉拼盤(有些豬)
安格斯肥牛(吃了幾塊後才影的)
游水生蝦
本來以為比這個蟹粉丸