2018-03-13 181 瀏覽
南亞餐廳嘅加多加多 (即地道嘅印尼沙律) 份量不少, 足夠四人享用, 價錢非常 大眾化, 是本店必吃 小食 之一,在享用了串燒和乳豬 等油膩食物後, 令味蕾有種清新嘅 洗滌 舒緩飽滯的感覺 材料方面!除了 烚蛋 和耶菜 亦少有地加入沙葛 令這種印尼傳統嘅沙律增加不少爽口 清甜味道, 建議 選擇 這道菜 為 頭盤 作為開胃菜!拼盤內有4款小食: 春卷兩款、蝦餅、香腸;一般餐廳配搭的多是甜酸醬,南亞餐廳卻用上其當家強項: 黃咖哩汁,想不到與幾款小食有如此的味覺沖擊! 當中尤以蝦餅獨佔鰲頭,新鮮的蝦膠,加上外層薄薄的一層炸粉,予人彈牙的口感,一人一件,確感到”唔夠喉”! 真想不到吃頭盤小食, 也有想encore 的感覺!馬拉盞炒通菜固然係泰國菜必食之選。本來以為只係普通菜式, 不抱特別期望。今次南亞餐廳卻畀到驚喜我! 不像其他泰菜餐廳, 這碟馬拉盞炒通菜並沒有其他餐廳的通病: 油膩感。蒜頭、蝦醬等材料的比例是恰到好處的,味道並不過濃,仍然保持通菜的清新口感。加上份量之大,以$65而言,更是超值!