2018-05-07 1304 瀏覽
早兩個禮拜同朋友去咗銅鑼灣食越南菜,嗰間餐廳叫安南,我都係第一次去食,朋友訂枱嘅。去到嗰間餐廳環境好優美裝修好別致,又環境寧靜,啱晒我哋三個女仔傾計,我哋三個都唔係大食,所以都係叫咗幾樣送啦,首先上枱嘅就係一個蜆湯,睇個湯睇落好清,估唔到好鮮甜好好味,我仲飲咗三大碗添,咁前菜就叫咗個椒鹽螳螂蝦啦,未試過,個名又特別,咁就試吓,食落個味道其實一啲都唔似蝦㗎,佢似魚肉多啲嘅,無蝦嘅彈牙的感覺,但係都好鮮嫩味道有剛剛好,只係食唔出蝦嘅感覺,而雞串燒味道不過不失,都不錯嘅,我哋仲叫咗個炒粉絲,個炒粉絲都相當好味,佢一啲都唔油膩,好清爽好入味,感覺好清新咁。最後我哋女仔當然都會叫甜品啦,咁就叫咗個斑斕椰汁糕,佢一啲都唔甜好煙韌,味道好清新,我覺得好好食,另外仲叫咗個黑糯米西米布甸,可能我哋已經食飽左啦,所以就覺得個布甸比較濃郁,食多兩啖就滯左,但係味道相當不錯。我比較少食越南菜,但呢間都相當不錯,可以值得再去一試。
2018-04-26
  • 安南椰青大蜆