餐廳: 陳記茶餐廳
資訊:

2016-03-22 938 瀏覽
家住附近, 所以都周不時會黎呢間茶餐廳吃午餐. 這裡不近大圍火車站, 所以通常幫襯的都是附件車房的員工或是附近街坊.  我喜歡吃這裡的原因就是這裡的出品都是新鮮烹煮的, 不會好像快餐店一樣 煮好一大兜然後"不"出嚟比你吃, 就算係每天不同的4款午餐 也不會預先煮定, 所以特別好吃和熱辣辣, 感覺也特別有心機和誠意.不過店內空間真係比較細, LUNCH時間都不會坐得太舒服, 所以今次就去買了外賣回家吃. 午餐幾款中選了鮮茄滑蛋豬扒飯, 回家一打開盒, D番茄汁多到差不多要漏出來, 賣相好靚吸引! 加了蔥粒在上面令整盒飯更加香...! 番茄, 滑蛋, 洋蔥, 豬扒, 樣樣都好足料, 最喜歡吃佢整既滑蛋, 好好味, 好滑溜~ 豬扒都大塊, 而且唔會鞋, 同埋都唔太覺有梳打粉味, 不錯的~ 洋蔥就略有兩三條係比較生D, 有少少辣, 如果煮熟D 林D會更好~ 番茄汁調味亦都幾好, 甜酸度適中, 很開胃, 令我差不多食晒成盒! 好味!

鮮茄滑蛋豬扒飯
2016-03-03
5 分鐘 (外賣自取)
鮮茄滑蛋豬扒飯