2018-08-01 1535 瀏覽
小女子最近少食肉,友人特意介紹我嚟呢間越南素食私房菜!我哋湊夠6個人就book咗最早嘅位,都要1個月後,可想而知呢間餐廳幾受歡迎餐廳位於觀塘工廈,外觀就唔係咁討好;佢鄰近地鐵站,都幾方便嘅。餐廳入面唔係好大,一眼望哂得兩張長枱。當晚得我哋一張6人枱,包場咁,好private!呢度係私房菜,已經set好咗menu,我哋揀咗10道餸,超級超級飽同滿足!First course 係一個豆腐生菜包。個汁酸酸辣辣好開胃。然後就係呢個米紙卷。入面有啲生果,好 refreshing!第3個頭盤就係呢個扮鵝肝醬多士。個醬係菇菌嚟,好香好惹味!呢個湯真係不得了!酸湯嚟,有啲似冬蔭功!超好飲。佢哋仲準備咗啲乾辣椒片俾喜歡辣嘅朋友加落個湯度。主菜之一係呢個貌似沙嗲嘅串燒,原來係香茅炸腐皮之類嘅嘢,都幾濃味嘅。呢個越式蒸粉卷看似普通,但勝在夠皮薄餡靚!好味!一口素餃子好好味!呢個素菜咖喱伴米通好惹味,一啲都唔辣。但係食到呢度已經超級飽。呢個蒸飯好多料,個飯面鋪滿菇,飯入面有粟米、栗子、松子仁。加埋個秘製豉油,好好味!終於到甜品,真係超超超好味!楊枝甘露入面有芒果同一啲Q彈類似mochi嘅野,好好味!幾飽都要食

珊瑚豆腐生菜包

夏日滋味米紙卷
越式素肝醬多士

第3個頭盤就係呢個扮鵝肝醬多士。個醬係菇菌嚟,好香好惹味!
椰香酸檸湯

香茅串串燒
越式蒸粉卷

呢個越式蒸粉卷看似普通,但勝在夠皮薄餡靚!好味!

手工素餃子

一口素餃子好好味!
亞木咖喱配米通

缽仔野菌香蒸飯

終於到甜品,真係超超超好味!楊枝甘露入面有芒果同一啲Q彈類似mochi嘅野,好好味!幾飽都要食埋佢!

椰香楊枝甘露

好鐘意呢幅牆