2013-10-05
happy Friday again!!! 今晚又來佐呢度 真系好中意呢間野 好味又抵食!! 之前幾次來都要苦苦等位 呢間真系太歡迎啦。 受今日就醒目佐 一早book定個位 雖然book佐位 8點半來到都要等around10分鐘先有位卑到我地 難得星期五 敞開肚腩食啦!! 勁誇張咯 三個人叫佐五人份食物 好似食buffet咁 = = 話是話星期五都有d誇張啦 今次就無叫salad啦 直接從冬陰功開始。 蛋包炒金邊粉 加埋 椰汁焗海鮮飯。中意食魚嘅我 當然唔少得叫佐烏頭啦 最後都要健康下 叫佐個海鮮粉絲煲。 再加上甜品 椰汁西米糕同埋南瓜布丁。冬陰功,幾適合作開胃之用。 呢個嘅冬陰功湯就唔太辣 反而酸味重d 類似加佐紅醋嘅味道。 個人比較中意食酸味食物,所以好中意呢度嘅冬陰功。 唔食得辣嘅朋友都唔洗擔心 可以handle到嘅。 不過美中不足系湯中嘅蝦, 明顯系用死蝦 肉質好爛。 燒烏頭魚。 始終覺得美味唔系太多花哨 用簡單嘅煮法來烹調新鮮嘅食材最好!! 呢個都系我中意呢道菜嘅原因啦。 新鮮烏頭 用返簡單泰式方法來煮 加d葱薑絲系上面 簡單得來但系好好味。 鮮嫩的魚肉 配上略帶酸味嘅
椰汁西米糕就同出面泰國餐廳差唔多 唔會太甜 不過都無太多出彩地方。
南瓜布丁就唔推薦 其實外圈就系蒸南瓜,中間布丁系椰汁蒸蛋。整個甜品都唔出彩。用返圓南瓜 南瓜肉質就細膩但甜味唔會太重 中間個布丁部份就太甜啦 就算中和南瓜肉都覺得甜 因為南瓜本分已經有天然甜味啦。建議布丁部份放少d糖啦 可以用返南瓜汁來提供甜味。同埋呢個放系甜品有d負擔 南瓜都算系主食 個分量都唔細 餐後食用分量太大 一系減少個分量做得精細d 改善下個賣相啦 >< 或者大家就兩至三人share一塊啦