2019-05-29 44 瀏覽
行開葵廣,諗起葵廣有間賣布丁燒好出名既舖頭,於是就去試下龍與鳳。我登揀啲冇咁人氣既款式試試,於是揀左忘憂朱古力味同埋香濃既抹茶味,然後拎返屋企慢慢試。返到屋企放入雪櫃雪一陣再拎出黎食,估唔到啲布丁既幼滑口感還在。先食朱古力味布丁,上層既朱古力味布丁唔算濃郁,淡淡的,口感非常幼滑但唔會鬆散,而布丁底既蛋糕都係朱古力味,可能浸喺啲汁度令到口感同味道怪怪的,失色不少。另一件抹茶味布丁就好有驚喜,上層既抹茶味布丁味道濃郁,口感同樣幼滑。雖然底層既蛋糕依然被汁浸到淋淋的,但抹茶味布丁為整體挽回唔少分數。食完兩件都唔會太膩,亦唔會太甜(可能係低糖既關係),手工布丁黎講都算幾高質,下次再試試其他味。

2019-05-26
5 分鐘 (外賣自取)