2016-11-25 5181 瀏覽
平時唔多黎希慎食野,就算黎都係食food court 多。但今日係同屋企人黎食,佢地又鐘意中菜,就揀左名館。呢度新開,都係睇水牌先知有間新中菜館。七點零黎到已經好多人。 黎中菜館當然要飲反個敦湯先啦!材料好似仲多過啲湯甘,一睇就知夠濃又好飲。果然無令我失望,湯好濃螺頭味,好清甜!入面有好多瘦肉同螺肉,好重本,唔甜至怪小籠包共有五只,望落去好漲卜卜,皮好薄,入面啲湯好似透出黎甘。一咬啲湯就漏晒出黎!好鐘意佢個皮,好薄,真真正左既皮薄餡靚!水蜜桃咕嚕肉,無骨,係肉條,外皮炸到脆脆地,入面肉林。個汁唔酸,甜甜地,送飯一流!飯焦鳳尾蝦呢個岩晒鐘意食飯焦既你!佢係將飯焦撈埋飯同蝦,所以每一啖都可以食到飯焦!飯焦香口又脆,蝦大只得黎又爽口!飯炒得好乾身,每一粒都沾晒配料既味道,正!黑椒蔥爆安格斯牛柳粒比想像中細碟左小小,但成碟炒得好香。牛柳粒好淋,有黑椒但唔辣。蔥有啲生,但好爽口,加埋啲汁好好味!叫左一杯熱同一杯凍既檸檬薏米水。聽日講薏米水健康,所以就試下!兩杯都唔錯,但相比下,我會鐘意凍飲多啲,會甜啲啲,可能天氣熱有關到凍反啲就可能鍾意反熱飲,哈哈。芒果軟枕,其實個名改得好貼設,個外貌同質地都似
黎中菜館當然要飲反個敦湯先啦!
糖心黑蒜燉嚮螺
小籠包
鮮肉一口小籠包
水蜜桃咕嚕肉
飯焦鳳尾蝦
飯焦鳳尾蝦
黑椒蔥爆安格斯牛柳粒
到凍反啲就可能鍾意反熱飲,哈哈。
檸檬薏米水(熱)
檸檬薏米水(凍)
芒果軟枕,其實個名改得好貼設,個外貌同質地都似枕頭
不得不讚個皮,好淋,好滑,一咬就開!芒果肉好甜好大舊,佔左成舊既2/3甘濟!好好食!黎到一定要叫呀!
香芒軟枕
杯茶好香,好似飲玄米茶既,但啲炸渣係甘樣樣既,覺得幾好飲,但又唔會好似普洱果啲甘濃,好岩我!

總捨黎講,呢度係值得一去既餐廳!
糖心黑蒜燉嚮螺
鮮肉一口小籠包
黑椒蔥爆安格斯牛柳粒
檸檬薏米水(凍)
香芒軟枕
  • 糖心黑蒜敦螺頭