2019-05-28 9 瀏覽
餐廳嘅位置比較難揾,唔係係大街到,但黎到樓下,會有大大個招牌寫住。環境好有中式嘅感覺!餐廳老闆睇黎都係環保之士,餐廳貼左減膠嘅POSTER!MEUN都有好多野揀,鐘意食辣嘅人可以揀水煮系列、麻辣煲系列,唔鐘意食辣嘅人可以揀小菜又得!原味焗硯呢個係必食推介!蜆好鮮甜,餐廳比嘅份量好大方,蜆嘅數量係佈滿成個蒸籠,粒粒蜆都好大隻,粒粒蜆都有飽滿嘅蜆肉,唔會有D淨係得個殼係到,濫於充數。麻辣煲日本桶蠔呢個如果食得辣嘅人就會食得好過癮,非常之夠辣,日本桶蠔好大隻,用筷子夾都淨D夾唔超,蠔肉好飽滿,大大隻,食起黎好過癮,蠔肉好鮮美,食到海鮮嘅鮮甜。煲底放在薯條同青瓜,吸哂D味,係成煲嘅精華,但食到最後會有D太辣。呢個煲餐廳會有個火烘住,確保食全程都係熱辣辣,但如果食到最後覺得好辣,都可以叫店員熄左個火佢。上湯時菜現代人飲食習慣成日都多肉少菜,出街食飯要叫個菜,感覺會健康D!呢個菜絕對值回票價,上湯好鮮甜,D菜吸哂D味,唔怕會有青草味覺得難食。流沙包呢個流沙包又係第二樣好值得叫嘅菜,見到佢嘅造型已經殺左唔少菲林,可愛嘅豬仔造型,一上枱,令到一眾少女尖叫聲四起,POST上IG呃LIKE一流。佢絕對唔係

環境好有中式嘅感覺!

餐廳老闆睇黎都係環保之士,餐廳貼左減膠嘅POSTER!

原味焗硯

麻辣煲日本桶蠔

上湯時菜

流沙包
呢個流沙包又係第二樣好值得叫嘅菜,見到佢嘅造型已經殺左唔少菲林,可愛嘅豬仔造型,一上枱,令到一眾少女尖叫聲四起,POST上IG呃LIKE一流。佢絕對唔係得個樣,無實力!一MEET開個包,入面嘅奶皇餡即刻流出黎,半體狀,超好食!入面應該放左鹹蛋,帶到成個包香味。聽老闆講,呢個包係佢地手工做架!

高力紅豆
第一次食高力,即油炸蛋白,上菜時,侍應會好貼心幫你剪開,佢係好鬆軟,可以比美而家好紅嘅梳芙理PANCAKE,入面嘅紅豆餡唔係好甜,好啱係呢個甜點,因為佢出面已經灑左糖粉。但我個人覺得可能揀奶皇會好D,因為剪開果時,紅豆會甩出黎,令皮同餡分開。

沙參燉雞
湯品好清,唔會有油膩嘅雞油,沙參唔會好似人參咁個味嘅咁重,同埋有一陣獨特嘅風味。

結言:
CP值高,份量比得大,食物質素高,適合一大班食,例如莊聚。
2019-05-24