2018-12-03
本身好少黎開觀塘區食野,同朋友玩完攀石之後想食番餐西餐醫肚,行行下發現呢間西餐廳 Le Three 裝修幾吸引,入面係仿希臘風格,望埋餐牌發現食物幾啱口味,就決定入去試下啦😋我同朋友兩個人叫左兩個set dinner ,另外加左客吉列紫薯餅,沙律同埋甜品👍首先黎嘅係餐湯- 煙肉薯仔忌廉湯比想像中淡口少少,薯仔打成蓉加埋用黎調味嘅煙肉粒口感好順滑,味道唔會過濃影響之後嘅菜式👍然後就黎左三文魚藜麥沙律用料唔會好似出面一般西餐廳嘅沙律咁敷衍,菜類多,包括有羽衣甘藍,西生菜,火箭菜,蜜瓜,車厘茄等等,再加上主角三文魚同藜麥,配埋微酸嘅沙律汁好醒胃,感覺亦十分清新健康。跟住就到小食-吉列炸紫薯餅啦!總共有四塊,炸粉唔會過厚,紫薯味濃郁不膩,中間更加加左應該係栗子粒去增加口感,好快就清晒四舊!之後就到主菜啦!第一個係照燒汁厚切比目魚扒呢道菜十分有驚喜,因為魚扒處理得啱啱好,厚身得黎夠嫩滑亦完全無腥味,唔會話一部份唔夠熟另一部分過熟,皮煎得香脆,配上微甜嘅照燒汁吊吊味令人食指大動👍👍 配菜方面有微煎過嘅脆玉瓜,車厘茄,茄子等等,感覺清新。另一味主菜係紅菜頭汁雞肉鮮蝦闊蛋麵,之前好少食有紅菜頭元素嘅菜
首先黎嘅係餐湯- 煙肉薯仔忌廉湯
煙肉薯仔忌廉湯
然後就黎左三文魚藜麥沙律
三文魚沙律伴藜麥
跟住就到小食-吉列炸紫薯餅啦!
吉列紫薯餅
之後就到主菜啦!
第一個係照燒汁厚切比目魚扒
照燒厚切比目魚排
紅菜頭忌廉汁雞肉鮮蝦闊蛋麵
另一味主菜係紅菜頭汁雞肉鮮蝦闊蛋麵,之前好少食有紅菜頭元素嘅菜式,今次試左之後發現用黎做意粉汁其實好好,微甜之餘唔會好似其他醬汁咁唔健康,配上雞肉同埋鮮蝦唔怕味道太寡👍👍
雲尼拿焦糖燉蛋
最後加左甜品雲尼拿焦糖燉蛋,夠蛋香但略嫌唔會滑,可能雪凍左少少,不過欣賞佢唔會死甜,用黎結尾一流👍
總括黎講呢間餐廳嘅菜式口味比出面主流西餐廳偏淡,用料豐富亦注重使用健康食材,睇得出有誠意處理每一道菜式之餘亦令到食客食得新鮮健康,員工亦都好親切會同我地閒談,雖然位置唔算係正觀塘市中心,但係牛頭角地鐵站行五分鐘左右就到,好推薦大家黎試試!