餐廳: 香港老飯店
資訊:

2019-03-18 1031 瀏覽
一班女仔聚會未必次次都去Café打卡,今次選了有番咁上下歷史嘅香港老飯店,全因有朋友好想食正宗上海菜大廳寬敞,裝修有懷舊感但並不殘舊。侍應有禮貌又熱心,主動向我們介紹菜式。小食兩小碟,花生香口,醃菜爽脆但對我來說不夠酸。最愛溏心蛋的我必點燻蛋!蛋黃香滑,煙燻味道唔會過份濃烈,核桃夠脆身。醉雞雖然係前菜,但份量好大,酒味非常濃郁,雞肉嫩滑而且入味,雞皮爽口唔肥膩抵讚。朋友一見餐牌有醃篤鮮湯已經話必點,細問先知醃篤鮮湯是經典上海菜,先用雞骨加豬骨及醃肉熬湯,再加入當季的竹筍及百頁結、青江菜等配菜。湯熬成乳白色,味道濃厚,新鮮竹筍爽口無渣,配合醃肉的咸香令人超回味!再講一講原來用砂鍋盛湯都有學問,因為熱湯更顯鮮味,而砂鍋起到保溫作用蟹粉炒年糕夠足料,可以見到一粒粒橙紅色的蟹膏。年糕煙韌,大白菜清甜,加上蟹膏一齊煮十分鮮甜!雖然價錢偏貴,但食材同份量都絕對唔Hea。小籠包一籠十只蒸起依然挺身,因為入面充滿湯汁所以每次夾都小心翼翼,好彩小籠包皮薄但唔易穿,相信肉餡係用新鮮豬肉,軟滑而且有肉鮮味!本來想點高力豆沙做甜品但又怕太飽,所以揀左酒釀丸子,丸子煙煙韌韌,糖水帶淡淡桂花香但唔會過甜,食完都唔

小食
小食兩小碟,花生香口,醃菜爽脆但對我來說不夠酸。
核桃燻蛋(兩隻)
最愛溏心蛋的我必點燻蛋!
蛋黃香滑,煙燻味道唔會過份濃烈,核桃夠脆身。
花彫醉雞
花彫醉雞
砂鍋醃篤鮮湯
砂鍋醃篤鮮湯
蟹粉炒年糕
小籠包

酒釀丸子
本來想點高力豆沙做甜品但又怕太飽,所以揀左酒釀丸子,丸子煙煙韌韌,糖水帶淡淡桂花香但唔會過甜,食完都唔會有飽滯感~
四個大胃王點左好多野食就唔一一詳述,想食地道傳統上海菜,果然都係老字號最有保證,菜式選擇多,侍應有禮,最緊要都係每款食物出品都有質素,令人回味!下次一定要叫家中長輩黎食
2019-03-07
  • 蟹粉炒年糕