2024-01-06 39 瀏覽
一嚐奇華的香蕉蛋糕,搞到我一早就開心到投降💗。切開嗰陣,見到香蕉絲嘅細節,已經聞到濃郁香蕉嘅香氣,食落去唔會太甜膩咋!軟綿綿嘅質感,一啖啖都係幸福感。至於今年新出嘅腰果糕和蔗汁馬蹄糕,真係叫我驚喜!腰果糕嗰啖啖腰果香脆,啖啖肉味,但軟糯嘅口感我就未能盡興。相比之下,蔗汁馬蹄糕就真係撲中我心口🛎️,甜到剛剛好,又唔會太膩,而且馬蹄嘅清甜真係與眾不同,糕身彈牙,每一啖都享受到。當然唔少得經典嘅珠姐XO醬臘味蘿蔔糕,呢個喜氣洋洋嘅名字已經講晒一切啦!香辣嘅XO醬炒勻,蘿蔔糕嘅滋味即刻提升多級,啖啖臘味,熱辣辣地入口,冬天暖笠笠嘅!今次食評就到此,奇華嘅味道,真係係小時候到而家一直提起我嘅食慾🤤,質素穩定!無論係過年賀歲,定係日常鐘意食,都值得一試。