2014-11-17 1543 瀏覽
在景隆街的「燕萍」,是最好味的,最令人回味無窮的。跟住到樓上舖的「清亭」,感覺和食物質素已經比「燕萍」差,但有某些食物都能保持水準。到而家的「越南蔡」,真是令人太失望和死心。雖然跟隨住呢間越南菜館多年,但也要決定永遠也不會再幫襯。首先,越南菜最常和最主要加嘅魚露,淡而無味,估計是溝稀了! 而且不是每張枱也有預備,要問伙計幾次才送上。我點了咖哩牛肉湯粉,以往「燕萍」「清亭」的咖哩湯是濃濃的,很香咖哩味和湯底杰杰的,很好味。(其實「清亭」間中也是稀的,但不是每次)但。。。。在「越南蔡」的淡而無味,無咖哩味,湯底又是溝稀了的,好似只有水加入辣味咁,牛肉的質素也差極,"鞋"口的(已經不是第一次,但每次都"冀望"有驚喜可回復以前的味道和質素),但每次都令人失望!以前是蒜蓉牛油雞翼,而家係炸䊢雞翼,食麵粉炸雞翼,我哋點咗6件,竟然得1/8個青檸😤老公和女兒點了牛柳粒紅飯,但其他小食和我的湯粉差吾多食完還未來,因為此店吾理你要等幾耐,催幾多次都好,慣性等埋睇下有冇其他枱叫,儲埋先一次過煮,理得你等到吾耐煩,試過有一次叫牛油雞翼,等咗好耐,跟住就見佢哋一次過出8份,其實咁做生意,係可以理解,但都吾好咁

在景隆街的「燕萍」,是最好味的,最令人回味無窮的。
到而家的「越南蔡」,真是令人太失望和死心。
雖然跟隨住呢間越南菜館多年,但也要決定永遠也不會再幫襯。

老公和女兒點了牛柳粒紅飯,但其他小食和我的湯粉差吾多食完還未來,因為此店吾理你要等幾耐,催幾多次都好,慣性等埋睇下有冇其他枱叫,儲埋先一次過煮,理得你等到吾耐煩,試過有一次叫牛油雞翼,等咗好耐,跟住就見佢哋一次過出8份,其實咁做生意,係可以理解,但都吾好咁過份,其他嘢都食曬嘞,全枱人淨係等嗰份雞翼!現場除咗我哋催過之外,眼見都有起碼兩台食客投訴和催過他們的食物😤
伙計淨係識話冇漏單丶煮緊、廚房好忙! 果然,之後一共出了4份牛柳粒紅飯! 但我和兒子已一早食曬自己碗粉和小食。時間相差多久,可想而知。
老公話牛柳份量少咗,10粒牛柳裏面混咗2粒吾係牛柳嘅牛肉粒,咬吾開! 個老細都算無良,咁呃人!

乾濕紙巾都吾會比,牙簽?問佢先攞嚟!

雖然我幫襯咗多年,但而家都要同屋企人丶朋友丶親戚講,以後都吾好再去呢間嘢,因為此店已嚴重變質!