2017-04-24 1695 瀏覽
今晚又約了契女在銅鑼灣時代廣場逛街,她和太太都喜歡芝士,用Openrice 搜尋附近的餐廳,見到呢間炸雞店已經有70歷史,在韓國非常出名,就和她們一起試試。自從去年看過"太陽的後裔"之後,對韓國炸雞開始有興趣,打開餐牌見到一個同我們喜歡的韓劇名字相似的 "太陽的炸雞",當然要叫啦!另外點了一個豬仔骨大份,老婆要菊花蜜特飲,我就要蘋果燒酒。太陽的炸雞由八件炸雞和一個農夫包組成,而農夫包裝滿熱芝士用來點炸雞,炸雞表皮很脆,炸漿不算太厚,而雞肉很嫩,而農夫包肉的芝士味道唔算太濃,反而麵包肉的芝士凍咗再吃,芝士味反而更濃。豬仔骨大份可以切開八件,估唔到咁低食,由於老婆和契女都唔太喜歡吃太多肉,結果我一個人吃咗六件,真係好飽。如果女生多我建議叫半份已經夠了😉😉😉菊花蜜特飲就唔係好甜,有淡淡的菊花味道。蘋果燒酒就好特別加了一個好似電燈泡的瓶,當飲一啖燒酒,瓶肉的蘋果汁就自動流出和燒酒混合,整杯燒酒有少少蘋果味,不過飲得多,臉都有少少紅。兩杯飲品都好配合吃炸雞和豬仔骨

太陽的炸雞由八件炸雞和一個農夫包組成,而農夫包裝滿熱芝士用來點炸雞炸雞表皮很脆,炸漿不算太厚,而雞肉很嫩,而農夫包肉的芝士味道唔算太濃,反而麵包肉的芝士凍咗再吃,芝士味反而更濃。
太陽的炸雞可以拉絲
豬仔骨大份
菊花蜜特飲就唔係好甜,有淡淡的菊花味道。
菊花蜜特飲
蘋果燒酒