2017-02-21 235 瀏覽
返工期間無意中睇到老夫子漫畫,醒起有間用老夫子做主題的餐廳,立即上網搵到間餐廳係太子,起初仲以為係旺角,銅鑼灣旺區開,估唔到太子呢個較少來的地方有間本地主題餐廳。放工約埋朋友一齊去試下,來到門口就見到老夫子公仔,上一層就到正式餐廳門口,門外已見有好多人等,但我同朋友好快就有位坐,一入就見到牆上好多漫畫,坐低就見到好有趣的餐牌,打開發覺有好多選擇,每一樣食物都有個漫畫中故事的主題,揀左好耐最後決定叫一個焗葡國雞飯,朋友就要蒜香蜆肉意粉,等左陣意粉就有得食,侍應放低意粉就立即聞到好香蒜蓉味,同埋賣相都好吸引,意粉煮得軟硬適中,同埋蜆肉都幾多,加上份量其實都唔少,終於焗飯都來到,第一感覺又係幾大份量,雞塊好多,再加上好多葡汁,而飯就係炒飯底,同埋熱辣辣,一直散發住好香葡汁味,食到差唔多,朋友建議叫杯飲品,我當然贊成,飲品選擇非常多,除咖啡奶茶外,仲有果茶,沙冰及奶昔,最後我要個熱情果茶,朋友要個檸檬姜茶,兩個茶都好足料,都係一壺茶再加隻杯,等你可以慢慢品嘗。其實仲有好多食物未試,唯有下次叫多啲朋友一齊來再食過,先可以叫多啲唔同種類嘅食物