2017-06-27 61 瀏覽
之前都有食過喺太子嘅泰國菜「泰聚」嘅lunch,今次就同妹妹試吓佢嘅晚餐。我最欣賞餐廳外面可以有錶位泊車,而且有落地玻璃可以望出去,食都食得心安理得。晚餐就比較多選擇,除咗「晚市套餐」之外,仲有散叫食物,我哋就選擇咗散叫,首先就梗係要叫我最鍾意嘅「泰式生蝦刺身」啦。泰式生蝦刺身一共有八隻,賣相非常吸引而且好大隻,仲配埋一碟泰式辣汁,點埋一齊食非常惹味,而且辣汁唔太辣,生蝦非常爽口,一口氣每人食咗四隻了。之後就叫咗個「泰式燒雞半隻」,賣相都非常吸引,見到燒雞外皮燒得好香脆,而且遠處都聞到佢嘅燒雞香味,肉質方面咬落去非常滑嫩,食到係好新鮮嘅雞嘅味道,而且有雞髀雞翼同埋雞胸等位置,再配埋一碟泰式辣醬一齊食,正!當然唔少得叫我最鍾意食嘅「原個菠蘿炒飯」呀,佢真係用原個菠蘿入面裝住炒飯上菜的,而且炒飯配料非常多,非常足料,有不同嘅海鮮,例如魷魚、蝦,仲有三色豆同埋肉鬆等等,食落去啲飯有好香嘅菠蘿味道,而且每一啖都有好多配料,好有口感。食咗咁多野都有D頸渴,我哋一人叫咗一個「原個西瓜沙冰」同埋「原個菠蘿沙冰」,賣相非常吸引,全部都係用原個水果裝住啲沙冰,而且係用鮮榨果汁製成,既消暑又解渴。最後叫咗

最後叫咗「甜品拼盤」一份,有三款各兩件不同嘅甜品,仲有我最鍾意嘅椰汁糕,好有泰式風味,而且價錢合理,環境舒服,傾計談心必選的餐廳。