之前逛街經過,見到這間日本小店,已經早早bookmark左~今日黎附近搵朋友食飯,就決定食個豐富既壽喜燒午餐,獎勵一下自己👯——————————🔹午市壽喜燒二人餐 $488鋪頭主打關西風壽喜燒,店員會先用牛脂開鍋,再加入大蔥、洋蔥爆香,客人可按喜好加入醬汁煎熟牛肉,再以清湯煮熟野菜😊📍美國頂級Prime牛板腱油花比例剛好,入口嫩滑油潤,充滿牛香~壽喜燒醬汁濃香帶甜,但不會過於甜膩,充份帶出🥩的鮮香。建議蘸生雞蛋同食,多了份順滑的口感,味道更昇華~📍美國極黑豚與牛肉相比,個人覺得極黑豚既肉質更細緻甘甜,較富彈性,不過油脂相對少,整體而言各有千秋。📍吉列西班牙豬扒新鮮炸起上桌,鬆脆外層裹著爽口既豬扒,配特製蛋黃芥末醬,有助中和膩感。📍名古屋粟米估唔到食壽喜燒都食到粟米🌽名古屋粟米使用港式避風塘做法,加上香蔥、椒鹽、炸蒜等,特別香口🤤📍野菜盤野菜盤包括豆腐、南瓜、香菇、紅蘿蔔、娃娃菜、金珍菇、白菜及冬粉。食完蔬菜後才加入冬粉煮製,冬粉吸滿肉類精華及蔬菜既清甜,為整頓劃上完美句號。📍兩罐果汁各選了款日本100%果汁,不錯😊
——————————
🔹午市壽喜燒二人餐 $488