年廿八約朋友食飯,朋友推介位於深水埗的桂月。餐廳名字看似詩情畫意,但其實喺主打懷舊工業風的多國菜酒吧,一入內已經見到有個充滿特色的開放式吧檯,牆上掛滿黑膠唱片,配上餐廳播放嘅懷舊金曲,復古味道十足。<兩人套餐> $568此為星期五至日及公眾假期前夕的價錢。前菜有凱撒沙律同埋南瓜湯。配料豐富,除咗有蒜蓉麵包粒、煙肉碎,仲有唔少芝士碎,調味得宜。南瓜湯creamy質素正常。香烤檸檬瑪利法國春雞香辣鮮蜆意大利粉+$30主食分別揀咗香烤檸檬瑪利法國春雞&香辣鮮蜆意大利粉。法國春雞肉質滑嫩,切開肉汁不斷滲出嚟,連平時食落較嚡的雞胸部位都覺得幾嫩滑,廚師功夫到位。另外我哋額外加$30叫咗香辣鮮蜆意大利粉,其實唔算好辣,意粉爽口,醬汁輕盈,正好能突出蜆肉鮮味。廚師推介甜品我哋揀咗廚師推介甜品,就係2個慕絲cake+曲奇雪糕,味道不過不失。Cranberry juice二人餐本身包埋soft drinks,叫Mocktails就要加多$30,而叫Cocktails 同其他餐酒就收番正價。cranberry juice 口感偏酸甜,清新開胃。
<兩人套餐> $568
香烤檸檬瑪利法國春雞