2019-09-26 298 瀏覽
今日同朋友去太子買花,行到攰,決定係太子食埋嘢先走。朋友話有間雞煲好出名,叫寶寶雞煲。間舖有兩層,我哋坐樓下,雖然店舖唔大,但坐得都算舒服~店員服務唔錯,一坐低就介紹佢地個招牌雞煲比我們。寶寶奇味雞煲($178半隻走地雞)雞煲可以揀半隻/全隻嘅冰鮮雞/走地新鮮雞,有得揀超微辣、微辣、小辣、中辣、大辣。我們2個人就叫左半隻走地雞小辣,之後就俾咗個秘製醬汁俾我哋。雞煲上枱前已經整好,之後再炒幾下,等芫茜、京蔥,洋蔥完全入曬味。個店員炒嗰時,聞到個香味已經流哂口水🤤🤤可能我們揀左走地雞,所以佢好彈牙,好有口感,而且肉質依然嫩滑🐔本身走地雞佢行得多,少d肉,所以雞煲愛好者絕對要叫全隻!秘製醬料($6)不得不提佢個秘製醬油,辣椒蒜蓉豉油,佢個分量調配得好好,幾惹味!食完雞煲之後,店員就幫我哋加入清湯,開始打邊爐喇!🍲✔️炸響鈴($18/半碟)炸響鈴好大條,同真心即炸,唔係係個盒拎出來嗰d! 浸得幾秒完全吸曬d雞味,好好食!✔️手切雪花肥牛($108)雪花肥牛牛肉味濃,肉質鮮嫩,淥10秒就食得👌必點✔️手打三寶丸($48)每款2粒,有牛丸,墨魚丸,錂魚球,佢真係手打,因為好彈牙,最重要佢咬入去係勁鬆軟,

間舖有兩層,我哋坐樓下,
雖然店舖唔大,但坐得都算舒服~

店員服務唔錯,一坐低就介紹佢地個招牌雞煲比我們。

寶寶奇味雞煲($178半隻走地雞)

秘製醬料($6)

食完雞煲之後,店員就幫我哋加入清湯,開始打邊爐喇!🍲

✔️炸響鈴($18/半碟)

✔️手切雪花肥牛($108)
雪花肥牛牛肉味濃,肉質鮮嫩,
淥10秒就食得👌必點

✔️手打三寶丸($48)
每款2粒,有牛丸,墨魚丸,錂魚球,佢真係手打,因為好彈牙,最重要佢咬入去係勁鬆軟,只有手牙先有呢種口感。

✔️韮菜餃 ($22)
有4隻揀,隻隻飽滿,真皮薄焰靚!

✔️火腿午餐肉$35
雞煲一定要食午餐肉,煲到佢好林,接近入口即溶,再配上公仔麵😍雖然好邪惡,但絕對係人生美食。打邊爐都未必可以做到,只有雞煲先有呢個效果。

✔️雜菜$32/碟
雜菜居然可以自選兩款菜,其實真係好少見,甘就可以揀自己中意的菜,大讚!👍🏻我哋揀咗唐生菜同油墨菜,兩款都非常新鮮爽口😊

✔️雜茹$32

😊😊😊😊
食完就明白點解甘多人推介,佢個雞煲好出色,熱辣辣,好惹味,仲有得揀走地雞,好難得。
火鍋配料又多選擇同相對上較便宜,又高質;仲要全日免收加一服務費添。我一定會返check 👍🏻👍🏻👍🏻
2019-09-09