2009-06-06 54 瀏覽
閒日出街開飯,成日要諗食咩,有時都幾頭痛。去左頌富商場,想比個機會之前口頭上BADLIST左的五十嵐,屋企人極力反對。唯有再諗,去英皇啦,一向對呢間茶餐廳印象不錯,點知今次去,係感覺最差的一次。去到,要等位喎~~等左冇耐,有位,同一PAIR人,SHARE一張4人枱。不時下午茶去,坐位好舒服,可能人少,有時又可以坐卡位。今次,個位真係有D迫,坐左最近上菜位的枱,D侍應轉來轉去。落ORDER:焗豬扒飯+餐飲凍檬茶少甜。$38+$2凍飲。對呢個焗豬飯,幾失望,有芝士,但冇芝士味,有蕃茄,但冇蕃茄味。豬扒,都有幾件,但都係細細件,散"修修"咁。飯底就好似冇炒底,整體可以叫做冇味冇道。無骨海南雞飯。$27,屋企人話好食,雞如果連皮食就有D雞味。我又食唔出有雞味喎,但肉都幾嫩滑的,油飯就幾有水準。淨飯,唔連餐飲。講返落完ORDER,同枱有一PAIR客人,因為我地係揾2個唔同侍應落單。咁大家都落完單,佢個侍應就好快手,即係"畢"左2碗湯比佢地。幫我地落單個侍應,走來放低返張單之後,我們2碗例湯一路都冇黎,佢係完全唔駛跟進。跟住我望住人地飲湯,直至到海南雞飯和檸檬茶到左,我就知道個侍應真係冇跟2碗湯,

不時下午茶去,坐位好舒服,可能人少,有時又可以坐卡位。
今次,個位真係有D迫,坐左最近上菜位的枱,D侍應轉來轉去。

落ORDER:

。跟住我望住人地飲湯,直至到海南雞飯和檸檬茶到左,我就知道個侍應真係冇跟2碗湯,我"催"另一個先到返。
呢餐飯,真係食得幾冇心機。
後來,佢"令"左D西米露來,話是免費送贈的,味道需然唔好,但都叫做對客人不錯。先至加返D分咋。

埋單$67。行到出門口,竟然腳痺,可能係坐位唔舒服,就住黎坐。要係門口企左一陣先行。下次,唔係卡位,可能未必坐,真係幾迫,情願等耐D。
2009-06-04
  • 無骨海南雞飯